SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Het Stadhuis van Zutphen.

Opinie: Het resultaat

ZUTPHEN - Na bijna 6 weken is er een college akkoord van de 4 partijen GroenLinks, SP, PvdA, en VVD. Zij leveren elk een wethouder. Gezien de aanwezige kwaliteit en beschikbaarheid heeft de VVD iemand uit Gouda laten komen.

Henk Weststrate

Henk Weststrate

Politiek observator

In de eerste bijeenkomst na de verkiezingen heeft GroenLinks als grote winnaar triomfantelijk de onderhandelingen gestart. Het motto: In Zutphen gaat de verandering pas echt beginnen. Men streefde naar een gedegen, open proces en voortvarend proces. Open, transparant en vele betrokkenen (burgers, organisaties, ondernemers, raad). Dit is nieuwe politiek.

GroenLinks is er in 4 weken in geslaagd om de raad  te verdelen in een oppositie en een coalitie. De partijen die niet aan de onderhandelingen deelnamen moesten regelmatig aan de bel trekken voor meer informatie en ze moesten zelfs een extra debat aanvragen om die informatie te krijgen. Tijdens die onderhandelingen zijn die partijen niet meegenomen of geconsulteerd. Om de zoveel tijd een filmpje, blogje, flogje of zoiets en zelfs GroenLinks ging geloven in haar transparantie. De nieuwe kleren van de Keizer.

Dat er in de tussentijd de beoogd wethouder in het nieuwe college, de lijsttrekker van de PvdA,  een motie van wantrouwen aan haar broek kreeg en de VVD onderhandelaar, tevens raadslid, als een leugenaar werd weggezet en bleef liegen deerde GroenLinks niet. Dat zelfs de fractievoorzitter van de VVD het gedrag van haar raadslid afdeed als iets persoonlijks liet GroenLinks koud. Waarschijnlijk is dit de nieuwe politiek die GroenLinks voorstaat.

"SP wilde wel dat er iets gaat veranderen in Zutphen"
Henk Weststrate

Een andere vorm van nieuwe politiek is de snelheid van standpunt verandering. De SP heeft in onbegrijpelijk korte tijd hun visie/standpunten veranderd.Geen sociale woningbouw, geen Stichting huishoudelijke hulp, geen recreatie zwembad en geen...…… etc.

SP wilde wel dat er iets gaat veranderen in Zutphen. Ze zijn begonnen met hun standpunten. Wat nog meer opvalt in hun opstelling is hun stilzwijgen over de wethouder salarissen en  onkostenvergoedingen. Ieder wethouder in het nieuwe college krijgt nu 7000 euro exclusief onkosten. Al hoewel de SP een afdracht regeling kent, gaat de SP wethouder wel met 2750 euro schoon exclusief onkosten naar huis.

Je zal maar huishoudelijk hulp zijn en samen met de SP actie gevoerd hebben voor een vaste baan met een fatsoenlijk loon en voldoende uren. In het coalitieakkoord staat wel dat de marktwerking in 2021 in de thuiszorg verdwijnt. Maar dat gebeurd enkel als er een werknemerscoöperatie komt en die komt als de medewerkers dat willen. Nu al is bekend dat velen dat niet willen.

Samen met je collega's heb je actie gevoerd en het resultaat:

  • SP raadslid strijdt mee voor titel beste raadslid van Nederland
  • -SP Zutphen mag van hoofdbestuur meedoen aan verkiezingen en collegevorming omdat het voldoende actie heeft gevoerd.
  • SP raadslid wordt wethouder
  • SP partij krijgt meer afdracht
  • Dit is dus de invulling van de SP verkiezingsleus: "Voor jezelf, voor elkaar, voor Zutphen"

Waar blijft jij?

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via [email protected]
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.