Zutphense Loek zorgde voor jonge gansjes, maar nu zijn ze afgepakt
De gansjes.

Zutphense Loek zorgde voor jonge gansjes, maar nu zijn ze afgepakt

De Zutphense Loek Gorris heeft een tijd geleden twee kleine gansjes onder zijn hoede genomen. Hij zorgde voor ze, speelde met ze en nam ze mee naar het Bronsbergenmeer in Zutphen. Maar nu zijn ze van hem afgepakt, door de dierenambulance. 

Al een maand had de Zutphenaar de gansjes bij zich. "Het ging heel goed met ze. In de buurt werden ze bekend, en ze kregen alle ruimte. Toch bleven ze bij ons. Ik was ze aan het opvoeden." Bij de Kaardebol in Zutphen heeft hij de ganzen voor het eerst ontmoet. "De hond kwam terug met twee ganzeneieren. Vermoedelijk uit een leeg nest gehaald. Eén ei was al gebarsten. Diezelfde dag werd het eerste gansje geboren. Een dag later kwam ook de andere uit." 

Verdwenen

De diertjes hoorden bij de familie. Totdat de dierenambulance door de straat kwam rijden. "Ze vroegen van wie de ganzen waren. Toen ik aangaf dat ik voor ze zorgde vertelde ze dat ik een vergunning had moeten hebben. En dat het eigenlijk niet mag. Het bleef bij die mededeling en ze vertrokken weer."

"We hebben met de hele buurt gezocht"
Loek Gorris

Een kwartier nadat de dierenambulance vertrok waren ineens ook de jonge ganzen weg. "We hebben met de hele buurt gezocht. In eerste instantie dacht ik er niet eens aan dat zij het gedaan zouden konden hebben. Toen hij contact op nam met Amivedi, het meldpunt voor vermiste dieren vertelden zij hem dat de dierenambulance de twee hadden meegenomen. "Ik ben echt enorm teleurgesteld. De beesten hadden het goed. Ze hoefden niet gered te worden."

Verdriet

Niet alleen Gorris, maar ook de kinderen die met de ganzen speelde, zijn verdrietig. "Ik nam ze mee zwemmen bij het Bronsbergenmeer. Toen ik daar kwam zonder de ganzen waren de kinderen teleurgesteld. Ik heb ze moeten uitleggen dat ze opgepakt zijn", grapt hij. 

Stappen ondernemen gaat Gorris niet doen. "Ik heb geen poot om op te staan. Juridisch gezien mag ik ze niet hebben. En de opvang vertelde mij dat ze niet weten welke van mij zijn." 

Opvang

Momenteel zitten ze in een opvang, zodat ze binnenkort uitgezet kunnen worden in het wild. Maar of dat een succes zal zijn betwijfeld de Zutphenaar. "Als ze eenmaal tam zijn is het lastig om ze in het wild los te laten." Een medewerker van de desbetreffende opvang geeft aan dat er geen enkele mogelijkheid is om de ganzen terug te plaatsen bij de Zutphenaar. "Het is strafbaar. Hij mag geen inheemse dieren hebben. Ik heb hem ook uitgelegd dat het opvoeden gigantisch zou gaan mislukken." De medewerker vertelt dat hij bang is dat tamme ganzen een keer wegvliegen, en dan omkomen. Ook adviseert hij mensen om geen ganzen op te vangen. "Dat zorgt voor doffe ellende. Bel de dierenambulance." 

"Ze hebben het nu veel beter bij ons."
Medewerker opvang

De gansjes van Gorris zitten nu bij soortgenoten. "Ze hebben het nu veel beter bij ons. Ze hebben een betere toekomst. Als de groep er klaar voor is worden ze vrijgelaten."

Dit mag niet

Persvoorlichter Carmen Silos, van de dierenbescherming, laat weten dat zij de gansjes inderdaad meegenomen hebben. "Iemand heeft de ganzen los zien lopen, en heeft ze gevangen. Daarna werden wij gebeld en hebben we ze opgehaald." Silos legt uit dat de gansjes waar het om gaat, Grauwganzen, niet tam horen te zijn. "Deze horen in het wild te leven." Maar ze kan de emotie van de Zutphenaar ook begrijpen. "Het was misschien netjes geweest het even te melden. Maar de vrijwilligers wisten niet wie de ganzen tam gemaakt heeft." 

"Over het algemeen is men bekend met dat het verboden is"
Carmen Silos (dierenbescherming)

Vaak krijgt de dierenambulance niet te maken met dit soort verhalen. "Over het algemeen is men bekend met dat het verboden is. Dan volgt er al snel een proces verbaal. We staan het niet toe dat mensen inheems dieren houden. Als ze de dieren niet willen geven laten we de politie komen. Want het mag gewoon niet." 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.