SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
VVD'er Gijs Peteroff nam het niet zo nauw met de waarheid.

Opinie: Niets aan de hand

  •  GL speelt mooi weer
  •   17 mei 2018 - 07:00
  •  

ZUTPHEN - De formatie in Zutphen loopt op haar einde. GroenLinks, SP, PvdA en VVD staan te poppelen om te beginnen. De afgelopen weken heeft de nieuwe coalitie echter flinke averij opgelopen en is het vertrouwen in de politiek danig geschonden. GroenLinks, leidend in de formatie, doet alsof er niets aan de hand is.

Lex Hemelaar

Lex Hemelaar

Maatschappelijk Ondernemer

Als het gaat om oneerlijk politiek bedrijven dan is de VVD altijd in beeld. Het zelfreinigend vermogen van de VVD is namelijk niet zo groot. Er is een lange lijst van VVD-ers die het niet zo nauw nemen met de waarheid als het hen beter uitkomt. Nog niet zo lang geleden verzon Halbe Zijlstra dat hij zelf Poetin had horen spreken over Groot Rusland. Voor de VVD was er niets aan de hand maar toen de oppositie er lucht van kreeg, moest hij het veld ruimen.

"Liza Luesink, in het middelpunt van politiek Zutphen, wil over de kwestie Peteroff niets zeggen want dat is een zaak van de VVD"
Lex Hemelaar

Gijs Peteroff is de Zutphense Halbe Zijlstra, maar dan een graadje erger. Zijlstra verzon iets uit een gevoeld algemeen belang. Peteroff verzon een paar bedrijven ter wille van zijn eigen belang. Zoiets verzinnen is één, maar dat als de waarheid presenteren is gewoonweg liegen. Daar is geen ander woord voor. De reactie van de Zutphense VVD past in de partijtraditie. Niets aan de hand, geen enkel beletsel om als raadslid te functioneren. 

Integriteit van bestuur dient prioriteit nummer één te zijn in het formeren van een nieuw college. In de formatie heeft GroenLinks de leidende rol. Liza Luesink, in het middelpunt van politiek Zutphen, wil over de kwestie Peteroff niets zeggen want dat is een zaak van de VVD. Kennelijk vindt GroenLinks het geen probleem om zaken te doen met een partij die een liegend raadslid gewoon laat zitten.  Een soortgelijke reactie gaf Luesink over de motie van wantrouwen die wethouder De Jonge aan haar broek kreeg. Wel vervelend, vindt ze, maar dat gaat over het verleden en niet over de toekomst. Ammehoela! Hoe kan De Jonge straks wederom als wethouder worden gepresenteerd als de voltallige oppositie haar niet meer vertrouwd? 

Er is wel degelijk een probleem. Mensen die een functie hebben in het openbaar bestuur dienen integer te zijn en van onbesproken gedrag. Anders keldert het vertrouwen van de burgers in hun bestuur. Dat is wat er nu aan de hand is. Als er één partij is die daar op dit moment over moet waken dan is dat GroenLinks. Maar  Luesink kijkt weg en neemt geen stelling. Verwacht dan niet dat burgers enthousiast zijn over het gemeentebestuur. 

GroenLinks heeft zich gepresenteerd als de partij van de verandering. Met een positieve energie en een open houding naar iedereen. Mooie idealen, maar daar hoort ook bij dat je laat zien waar je staat. Nog voordat GroenLinks daadwerkelijk  begint, zakt ze al door het ijs. Wegkijken als het moeilijk wordt en aardig blijven voor elkaar. Er verandert helemaal niets in Zutphen. 

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via opinie@lgld.nl.

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.