Motie van wantrouwen tegen wethouder de Jonge red het niet
Verantwoordelijk wethouder Annelies de Jonge.

Motie van wantrouwen tegen wethouder de Jonge red het niet

De motie van wantrouwen die zes partijen indienden tegen wethouder de Jonge (PvdA) heeft het niet gehaald. 12 raadsleden stemden voor de motie, de rest tegen. De motie is daarmee verworpen.

De motie werd ingediend omdat de partijen het vertrouwen in de wethdouder zijn verloren. Dat kwam door het achterhouden van 'cruciale informatie'. De wethouder deelde een rapport over Het Plein niet met de raad. Het rapport kwam pas in maart naar buiten, terwijl het in december al in handen was van de wethouder.

Excuses

Voorafgaand aan een debat wat maandagavond werd gevoerd over het rapport maakte Annelies de Jonge haar excuses aan de raad. "Het spijt mij dat ik het inmiddels beruchte BMC-rapport niet eerder heb verzonden. (...) Ik wilde de klussen gewoon netjes klaren. Het spijt me."

Vooral Burgerbelang twijfelde sterk aan de wethouder. Het CDA was echter ook fel, raadslid Hein Brunsveld vond het ‘zeer opvallend’ dat het rapport pas na de verkiezingen naar buiten kwam. Ook Ingrid Timmer (D66) vond dat verdacht.

VVD

De motie van wantrouwen werd ingediend door zes van de tien partijen. Burgerbelang, Stadspartij, D66, CDA, ChristenUnie en BewustZW. Echter werd tijdens de vergadering ineens genoemd dat zeven partijen aan de tekentafel zaten van de motie. Enkele raadsleden bevestigden aan LokaalGelderland dat het om de VVD ging. Die partij zit, samen met de andere drie ontbrekende partijen, aan tafel bij de coalitie-onderhandelingen.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.