Steeds meer smartphone-angst tijdens eindexamen

  • Meer controles
  • 10 mei 2018 - 20:42
  • Laatste update: 22 mei 2018 - 16:14

REGIO - Komende maandag gaan de eindexamens van start. Dit jaar zal er extra streng gecontroleerd worden op mobiele telefoons en andere devices, zoals de smartwatch. Scholieren weten steeds vaker de juiste informatie te vinden op kanalen als YouTube en Google en schromen niet om deze kanalen als hulpbron te gebruiken tijdens hun examens, aldus onderwijsdeskundigen van de organisatie Onderwijsvanmorgen.

Naast deze kanalen is er sinds enige tijd ook een digitale onderwijsassistent actief: Mr. Chadd. Zo’n 145.000 Nederlandse scholieren gebruiken deze app maandelijks om directe uitleg over al hun schoolvragen te ontvangen. "Ontzettend handig tijdens de examens, want alles wat ik niet weet is binnen een aantal seconden uitgelegd door een coach”, zo vertellen veel eindexamenscholieren. LAKS, meldpunt voor klachten over de eindexamens, waarschuwt: “Leerlingen zullen er alles aan doen om hun telefoon stiekem te gebruiken tijdens het examen."

In de klas

De reactie van docenten op de komst van leerplatformen is wisselend. Veel scholen staan gebruik in de klassen toe. Volgens hen houdt digitale assistentie de intrinsieke motivatie om te leren vast en blijft de rust in de klas bewaard. "Het gebruik van digitale informatie tijdens de examens is natuurlijk een ander verhaal. Dit is het moment waarop de opgedane kennis van het hele middelbare schooltraject wordt getoetst. Je moet dan wel zelf laten zien wat je kan", aldus een rector van een grote middelbare school uit de regio.

Het LAKS zal deze app en de klachten hierover tijdens de eindexamens extra in de gaten houden.

 

Rectificatie

De organisatie Onderwijs van Morgen en scholierenorganisatie LAKS zijn onterecht aangehaald in dit artikel. Een onjuist en vals persbericht was de oorzaak hiervan. Vanwege het feit dat het artikel ruim twaalf dagen oud is, wordt deze niet aangepast. Lees meer in onze rectificatie.
22 mei 2018

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.