Stakende leerkrachten in Den Haag.

In 2017 waren de meeste stakingen in 30 jaar

  •  Cijfers
  •   01 mei 2018 - 13:19
  •  

REGIO - Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) bericht dat in 2017 bijna 150.000 werknemers betrokken waren bij 32 stakingen. Daarmee is 2017 het grootste stakingsjaar sinds 1989. Vergeleken met het jaar daarvoor werd er 6 keer meer gestaakt.

 FNV-voorzitter Han Busker: "Deze cijfers geven ondubbelzinnig aan dat de Nederlandse werknemers het niet meer pikken dat hun lonen en hun arbeidsvoorwaarden achterblijven. De onvrede hierover zal de komende jaren alleen nog maar groeien als hier niets in verandert."

Lonen blijven achter, werkdruk neemt toe

Busker: "Als je ziet dat grote bedrijven weer ongelofelijke winsten maken, maar de lonen achterblijven en de werkdruk toeneemt, begrijp ik heel goed dat de werknemers hiertegen in actie komen. Hier zal het ook niet bij blijven, de volkomen terechte acties van het personeel in het primair onderwijs en het streekvervoer, gisteren en vandaag, zullen een vervolg krijgen in de zorg, waar mensen zich fysiek kapot moeten werken, bij de rijksambtenaren en bij de politie waar de lonen ook al tijden achterblijven. En in nog veel meer sectoren bestaat deze onrust."

1 mei

De FNV komt vandaag samen op het Malieveld en trekt met een protestmars door Den Haag, hier worden duizenden mensen bij verwacht. Busker: "We geven vandaag een signaal af aan werkgevers en regering. We merken overal dat mensen het zat zijn dat aandeelhouders wel profiteren, maar zij er zelf niet op vooruit gaan. Dat signaal gaat dit jaar doorklinken in heel Nederland."

Onder andere leerkrachten en medewerkers van het openbaar vervoer hebben in de regio het werk neergelegd vorig jaar. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.