Heb jij al een bedrijf met je partner?

REGIO - In 2015 waren er ruim 124.000 bedrijven waarvan de eigenaren fiscaal partner van elkaar waren. Dit komt relatief vaak voor in de landbouw en in de horeca. Van alle sectoren werden landbouwbedrijven het vaakst gerund door stellen: 1 op de 3. In de horecagebeurde dat in bijna 1 op de 4 bedrijven. Dit meldt het CBS naar aanleiding van lopend onderzoek naar ondernemerschap.

Fiscale partners zijn doorgaans stellen die een geregistreerde relatie hebben: ze zijn getrouwd, geregistreerde partners of ze hebben een samenlevingscontract. Samen eigenaar zijn gebeurt het vaakst onder de rechtsvorm Vennootschap onder Firma (VOF): in ruim 75 duizend gevallen. Deze samenwerkingsvorm staat ook wel bekend als de, niet echt genderneutrale, man-vrouwfirma. Een andere optie is dat de partner werknemer is in het bedrijf.

'Voor- en nadelen'

Samen werken in je eigen bedrijf gebeurd dus best veel. "Dat heeft voor- en nadelen" vertelt ondernemer Thomas. Hij heeft samen met zijn vrouw een landbouwbedrijf, waarvan hij de naam liever niet bekend maakt. "Het is gewoon belangrijk dat je werk en privé gescheiden houdt."

"Ons huis is ook al onze werkplek"
landbouwer Thomas

Dat is lastig, zeker in het landbouwleven. "Ons huis is ook al onze werkplek, dus we proberen af te spreken wanneer we het niet over werk hebben. Hoe we het bedrijf runnen bespreken we, hoe toepasselijk, alleen doordeweeks tussen negen en vijf."


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.