Nabestaanden omstreden oorlogsslachtoffers emotioneel over verwijderen namen

  • Oorlog
  • 17 april 2018 - 19:47

BRUMMEN - De nabestaanden van de oorlogsslachtoffers die van het plaquette bij de Pancratiuskerk worden verwijderd reageerde emotioneel op het nieuws. Dat vertelt burgemeester Alex van Hedel aan De Stentor

Jacob Adriaan Detmar en Antoon den Otter zullen binnenkort niet meer op het herdenkteken staan. Reden: het is gebleken dat de in de Tweede Wereldoorlog actief waren voor de Duitse Sicherheitsdienst. De twee hebben meerdere personen aangehouden en overgedragen aan de Duitse bezetter. 

De gemeente Brummen heeft alleen de nabestaande van Detmar geïnformeerd. "Hij beschikte over Brummense roots en had kinderen toen hij stierf. Den Otter kwam niet uit Brummen had geen kinderen. Er is van hem geen eerstelijnsfamilie bekend." 

Begrip maar ook emotie

De burgervader vertelt aan het dagblad hoe de nabestaanden reageerde: "Enerzijds met begrip, aan de andere kant vol emotie. Verdriet. Die mensen torsen een zware en beladen erfenis met zich mee. Ze weten dat een familielid 'fout' is geweest in de oorlog. Maar het blijft een geliefde die is gestorven en nu niet meer officieel wordt herdacht. Dat komt uiteraard hard binnen bij de nabestaanden."

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.