Informateur Brummen: "Start formatie met Lokaal Belang, VVD, PvdA en CDA"
- Formatie
- 11 april 2018
- LokaalGelderland
BRUMMEN - Woensdagavond presenteerde de informateur voor de Brummense raad, Muus Groot, het advies voor de vorming van een coalitie in de gemeente Brummen. Groot geeft hierin aan dat de vorming van een coalitie met Lokaal Belang, VVD, aangevuld met PvdA en/of CDA het meest kansrijk is. Ook benoemt hij in zijn verslag zes hoofdpunten van beleid die als rode draad uit de gesprekken zijn op te maken. Met het aanbieden van het verslag van zijn bevindingen aan Lokaal Belang beëindigt Groot zijn taak als verkenner.
In de afgelopen twee weken heeft Groot, ondersteund door raadsgriffier, gesprekken gevoerd met de zes politieke partijen in de gemeente Brummen. In deze gesprekken heeft hij de mogelijkheden verkend voor de vorming van een stabiele coalitie in de komende bestuursperiode. "Gebleken is dat alle partijen bereid zijn tot samenwerking met de andere fracties in de raad. Alle partijen hebben zich uitgesproken voor een stabiele en brede coalitie", aldus de verkenner in zijn eindverslag. Op basis van de aangedragen voorkeuren van de zes partijen constateert Muus Groot dat de vorming van een coalitie bestaande uit Lokaal Belang, VVD, PvdA en CDA als eerste optie onderzocht zou moeten worden.
Onderwerpen
Het tweede advies dat Groot destilleert uit de gesprekken met de vertegenwoordigers van de zes politieke partijen heeft betrekking op de inhoudelijke onderwerpen die bij coalitievorming een rol moeten spelen. "Alle partijen spreken zich uit voor een coalitieakkoord op hoofdlijnen", schrijft de verkenner in zijn advies. “De nadere uitwerking kan plaatsvinden in een bestuursakkoord, een perspectiefnota of in de begroting 2019”. De gesprekken leveren volgens Groot de volgende zes hoofdpunten van beleid op:
- Ruimte voor Eerbeek (vervolg geven aan bestemmingsplan samen met stakeholders via burgerparticipatie)
- Opstellen van een centrumplan voor Brummen (gefinancierd uit al gereserveerd budget)
- Borgen en verder ontwikkelen van het ‘sociaal domein’ (programma Samen Goed Voor Elkaar)
- Woningbouw aansturen via doelgroepenbeleid
- Maatregelen op gebied van energiebesparing en duurzaamheid (stimuleren inwoners en bedrijfsleven)
- Gemeentelijk huishoudboekje (overwegen of impuls voor sociaal domein en duurzaamheid opgevangen 
 kan worden uit mix van besparingen elders, hogere inkomsten en mogelijke ruimte in de reserves).
Lokaal Belang heeft in de tweede openbare bijeenkomst over de coalitievorming de signalen van de overige vijf partijen vernomen en neemt op korte termijn een besluit over het advies van de verkenner. Daarbij wordt dan ook de naam van een formateur gepresenteerd.