SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Maak Zutphen dementievriendelijk, 'en een beetje snel als het kan'

ZUTPHEN - Is Zutphen geschikt voor dementerende ouderen? Dat vroeg PvdA Zutphen-Warnsveld zich af. Daarom hebben ze een motie ingediend genaamd 'Dementievriendelijke gemeente Zutphen'. De motie werd maandagavond besproken in een forumvergadering. 

De politieke partijen willen dat de gemeente binnen zes maanden met een actieplan komt om de gemeente dementievriendelijk te maken. Ze willen onder andere dat er samengewerkt wordt met Alzheimer Nederland en andere partijen.  

Niet alleen het bordje

Judith Kroes, coördinator dementie werk Zutphen Lochem, was één van de insprekers. "We zijn wel blij met de motie. Een dementievriendelijke samenleving is erg belangrijk." Volgens Kroes wordt je niet zomaar zo'n gemeente. "Het is nogal wat voordat je dat bent. Je moet dingen regelen en organiseren." Voor de samenleving is de 'titel' belangrijk, denkt de coördinator. "Het bordje is niet het belangrijkste voor ons. Het is met name belangrijk dat wanneer iemand in de supermarkt komt of naar de sportclub er mee omgegaan kan worden dat iemand dementie heeft."

"Het is een explosief groeiend probleem wanneer we te weinig aandacht besteden aan deze doelgroep"
Evelien van der Leiden

De bedenker en oprichter van de Bovenkamer Zutphen, Evelien van der Leiden, nam ook het woord. De Bovenkamer Zutphen is een ontmoetingscentrum voor dementerenden en hun mantelzorgers. "Het is een explosief groeiend probleem wanneer we te weinig aandacht besteden aan deze doelgroep. Het kan niet snel genoeg gaan. Willen het binnen twee jaar zijn, dat moet sneller en kan sneller", beklemtoont ze.  "Haal dementie uit de taboesfeer, en vergroot de kennis hierover."  

"Als we heel snel zijn maken we het ook voor de mensen die nu dementie hebben een kwaliteitsslag in hun leven"
Hans Polman

Hans Polman, bestuursvoorzitter stichting Alzheimer Nederland, in de forumvergadering: "Het gaat over u en over mij. Eén op de zeven mannen krijgt te maken met dementie. Eén op de drie vrouwen krijgt dementie. Dat is 10% van de mensen boven de 65. Het gaat over u en mij, en daar moeten we snel een goed beleid over maken. Als we heel snel zijn maken we het ook voor de mensen die nu dementie hebben een kwaliteitsslag in hun leven."

Geld

Een belangrijke vraag in de politiek is dan ook altijd, hoe moet het worden betaalt? Volgens PvdA moet het worden gefinancierd uit het reserve van het sociaal domein. Echter is er weinig reserve, maar "hier moet budget voor worden vrijgesteld", aldus Suzanne de Geus van de PvdA. 

Wethouder Patricia Withagen daarover: "We moeten goed kijken of we de middelen die we nu beschikbaar hebben voor dementie in kunnen zetten. Als we het daar niet mee redden kunnen we altijd de keuze naar de raad doen of we nog meer geld beschikbaar hebben." 

De motie wordt binnenkort besproken in de gemeenteraad

 


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.