Opinie: Een boodschap aan de coalitievormers

ZUTPHEN - De onderhandelingen over een nieuw college en programma zijn gestart. Via sociale media, filmpjes en bijeenkomsten wil Groenlinks in een open en transparant proces dit college gaan vormen. Ook wil men de inwoners, ondernemers, organisaties hier actief bij betrekken.

Henk Weststrate

Henk Weststrate

Politiek observator

Groenlinks heeft 2 informateurs, leden van Groenlinks, benoemd om de eerste stappen te zetten. Het klinkt heel eigentijds en vernieuwd maar in 1978 is dat ook gebeurd. De middelen waren natuurlijk van die tijd maar via openbare bijeenkomsten (in de Hanzehof) is toen het eerste progressieve college tot stand gekomen.

Maar hoe open en vernieuwd gaat dit proces worden. De vele betrokken partijen maken het lastig om een breed gedragen college en programma te krijgen. Hier is meer voor nodig. Over het algemeen is er binnen de gemeenteraad over pakweg 75% van de onderwerpen wel overeenstemming. Op hoofdlijnen kan men over de verschillen wel een meerderheid in de raad krijgen.

"Niet de partij is lijdend maar de kwaliteit van de bestuurder"
Henk Weststrate

Met een beetje geven en nemen kan er goed en doeltreffend bestuurd worden (wisselende meerderheden) Essentieel is echter de kwaliteit van de wethouders. Hier moeten de partijen afstand kunnen nemen. Samen bespreken welke zwaartepunten in het programma er toe doen. Welke kwaliteiten zijn daar voor nodig. Iedere partij kan kandidaten naar voren schuiven. Via sollicitatiegesprekken worden uiteindelijk de besten geselecteerd.

Gezien de hoeveelheid partijen zal er via een adviescommissie en selectiecommissie gewerkt moeten worden. Hierbij zullen duidelijke spelregels gehanteerd moeten worden. Niet de partij is lijdend maar de kwaliteit van de bestuurder. Het voordeel van deze werkwijze is dat de hele raad en alle partijen hierbij betrokken worden en men dus een breed gedragen college krijgt die zaken kan realiseren.

Zomaar een advies. 

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via opinie@lgld.nl.

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.