Oranjevereniging Warnsveld wil alternatief voor oplaten ballonnen
- Koningsdag
- 3 april 2018
- Jelle Seubring
WARNSVELD - Het oplaten van ballonnen tijdens Koningsdag, of eerder Koninginnedag. Jarenlang was een traditie, zo ook in Warnsveld. In 2016 werd een motie aangenomen door de gemeenteraad waardoor de gemeente het oplaten van balonnen moet ontmoedigen. Oranjevereniging Warnsveld wil graag een alternatief.
Daarnaast komt Stichting Dierbewustleven actief in actie tegen het oplaten van balonnen. Zij benaderden ruim tweehonderd Oranjeverenigingen in het land met de vraag om te stoppen met balonnen oplaten. Maar een contreect alternatief voor in het programma boden ze niet aan.
'Gat in het programma'
Henk-Jan Hulleman van de Warnsveldse Oranjevereniging stoort zich daaraan. "Wat ik persoonlijk erg jammer vind is het feit dat u als actiegroep de besturen van Oranjeverenigingen geen alternatief biedt. Biedt een alternatief aan voor het oplaten van ballonnen. Ontwikkel iets leuks voor kinderen en stel dit beschikbaar aan Oranjeverenigingen.", schreef hij in zijn antwoord.
"Wordt partner in plaats van bestrijder"
Hij vind dat de actiegroep moet helpen, omdat zij degene zijn die willen dat de verenigingen ermee stoppen. "Wordt partner in plaats van bestrijder." Al een paar jaar worden er dus geen balonnen meer opgelaten in Warnsveld.
Biologisch afbreekbaar
Het probleem met de ballonoplatingen is het milieu. De ballonnen komen na hun reis door de lucht in de natuur terecht, en blijven daar lang liggen. Bovendien kunnen ze gevaarlijk zijn voor dieren.
De aanleiding voor de actie van Stichting Dierbewustleven was een ballonoplating in Wateringen. Daar werden, volgens de organisatie, '100% afbreekbare ballonnen' gebruikt. Na een 'experiment' van de stichting bleek dat de ballonnen helemaal niet zo biolohisch afbreekbaar waren.