Tim van Veelen

Achterkleinzoon oorlogsheld schrijft boek over oorlogsdrama IJsselkade

  • Herdenken
  • 29 maart 2018 - 10:36

ZUTPHEN - Op 31 maart 2018 – precies 73 jaar na de executies op de  IJsselkade in Zutphen – verschijnt het boek 'Zij die stierven voor vrede'. Auteur Tim van Veelen (25) is de achterkleinzoon van één van de tien oorlogshelden.

Het is 1945. De 10 verzetshelden hebben elkaar door puur toeval ontmoet. Hun oorlogsverhalen komen door de vele details in dit boek tot leven. Hun verzetswerk trok echter de aandacht van de nazi Ludwig Heinemann – ook wel 'Het Beest van Zutphen' genoemd – en zo belandden ze uiteindelijk samen voor het vuurpeloton op 31 maart 1945. Maar daar stopt dit oorlogsdrama niet, want één van onze helden heeft de moordpartij op IJsselkade in Zutphen overleefd. De auteur reist 70 jaar later naar Den Haag, Arnhem en Eastbourne (Engeland) om te achterhalen hoe het met hem is afgelopen.

Tim van Veelen deed drie jaar onderzoek, sprak de laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog, en schetste hiermee een treffend beeld van de nadagen van de oorlog. Hij wil hiermee ook andere mensen inspireren de verhalen van hun (over)grootouders op te schrijven voordat alles in de vergetelheid raakt.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.