Wethouder Coby Pennings.

Opinie: "Daar word ik niet blij van"

ZUTPHEN - Lokale partijen schijnen het goed te doen. In Zutphen zie je dat er niet aan af. In het verkiezingstheekransje in het Koelhuis kwamen de lijsttrekkers van de lokale partijen niet veel verder dan onsamenhangend geneuzel. De landelijke partijen zoals PvdA, VVD, GroenLinks en SP hebben hun zaakjes beter op orde. Inhoudelijk goed doordacht en stevige kandidaten. Het lelijke eendje in die reeks is het CDA. Menig CDA-er krijgt het schaamrood op de kaken van het gestuntel van lijsttrekker Coby Pennings. 

Lex Hemelaar

Lex Hemelaar

Maatschappelijk Ondernemer

Pennings is ook wethouder, namens CDA/CU. Als ze in debatten tegengas krijgt, zegt ze, enigszins verwijtend: "Daar word ik niet blij van". Alsof politiek Zutphen er is om haar blij te maken. Soms wordt ze ergens wel blij van. Meestal gaat het dan over iets dat ze zelf gedaan heeft.

Coby Pennings had vroeger een bloemenzaak. Op een of andere onbegrijpelijke wijze is het bloemenmeisje van toen boven komen drijven als wethouder. Mede namens de ChristenUnie van raadslid Oldenkamp. Hij liet onlangs in de krant optekenen dat de bestuurlijke kwaliteit in Zutphen omhoog moet. Dat klinkt nogal schijnheilig als je er zelf voor verantwoordelijk bent dat Pennings wethouder is.

Met Pennings als wethouder vieren de ambtenaren feest. Een wethouder die jouw niet lastig valt met een duidelijke visie en die precies doet wat jij haar opdraagt. Welke ambtenaar wil dat niet. Zo kon het zo maar gebeuren dat Zutphen zich aansloot bij een consortium dat gezamenlijk energie inkoopt. Dat niemand zich afvroeg of dat paste in de gemeentelijke visie Zutphen Energieneutraal. Met als gevolg dat de gemeente nu is overgestapt van groene energie naar vieze stroom. Daar konden we nu eenmaal niets aan doen, aldus wethouder Pennings. We weten inmiddels beter. Voor Pennings is de politiek een ABC-tje. A zeggen, B doen en C afschuiven.

"Om alleen al de kapitale blunder van wethouder Pennings goed te maken zijn dus nog drie zonneparken nodig"
Lex Hemelaar

Intussen verrijst op voormalig sportpark Noordveen een zonnepark. Dat levert elektriciteit op voor 600 huishoudens, ongeveer 2.000Mwh duurzame energie per jaar. De gemeente gebruikt zelf circa 8.000Mwh en dat wordt nu vieze stroom. Om alleen al de kapitale blunder van wethouder Pennings goed te maken zijn dus nog drie zonneparken nodig. En dan ben je nog geen stap verder. Dat schiet lekker op met de duurzaamheidsambities van Zutphen. 

Pennings roept haar inwoners op te kiezen voor duurzame energie en doet zelf juist het omgekeerde. Vrij vertaald: Doe niet wat ik doe, want ik ben het slechte voorbeeld. Ik vraag me af of ze daar blij van wordt.

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via opinie@lgld.nl.

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.