Motie van afkeuring vanwege personeelsgroei bij Het Plein
- Afkeuring
- 12 maart 2018
- Jesse Sprikkelman
ZUTPHEN - Acht politieke partijen in Zutphen hebben een motie van afkeuring ingediend over de herziene begroting van rampenorganisatie 'Het Plein'. Hiermee geven ze aan niet tevreden te zijn over het personeelsbeleid van Het Plein. In november besloot de gemeente de taken van Het Plein anders te organiseren. Daardoor zit de organisatie in een lastige situatie. Verantwoordelijk wethouder Annelies de Jonge kreeg het hiermee zwaar te verduren.
Het aantal personeelsleden bleek gegroeid te zijn, ondanks dat daar geen geld voor was. Een extern bureau deed deze ontdekking. De VVD diende daarom maandagavond een motie in. Fractievoorzitter Antje van Dijk: "Er kan voor een gang van zaken heel veel verklaringen zijn. Er kan veel begrip voor opgebracht worden. Dat hebben we overwogen. Maar in dit geval moeten we een motie van afkeuring indienen. Over het omgaan met de personeelsgroei die heeft plaatsgevonden bij het Plein."
Reacties
Een meerderheid van de politici kon zich vinden in de motie, gedeeld met verbazing. "Er moet een bureau aan te pas komen om te kijken hoeveel mensen bij Het Plein werken. Daarover waren we overdonderd" reageert Dorien Bogerd (Stadspartij). Het CDA was tevens verbaasd over de verantwoordelijkheid die niet genomen werd. "Ik ben wel erg geschrokken vanavond. Mede doordat de wethouder zegt dat het wel besproken is met het college en de directie, maar dat niemand eigenaar van het probleem was. Hoe kan dat? Als wethouder ben je toch gewoon verantwoordelijk?" aldus Karin Warmoltz (CDA).
"Als het willens en wetens was gebeurd had hier een motie van wantrouwen gelegen"
Slechts drie partijen konden zich niet vinden in de motie. PvdA nam het op voor haar eigen wethouder Annelies de Jonge. "Ik vind het ver gaat. Het college doet zijn best hier iets van te maken" reageerde Marjolijn Moester. Ook GroenLinks vond een motie van afkeuring niet de juiste weg, zei Victor Boldewijn: "Dit lijkt me niet de juiste manier". André Oldenkamp van ChristenUnie geeft aan dat het ook erger had kunnen aflopen: "Als het willens en wetens was gebeurd had hier een motie van wantrouwen gelegen."
De partij kon rekenen op steun van D66, Stadspartij, CDA, Burgerbelang, Christenunie, Lijst van Vliet en BewustZW. Met een meerderheid van zeventien stemmen werd de motie van afkeuring aangenomen. SP, PvdA en GroenLinks waren tegen de motie.
Lees ook: meer nieuws over Het Plein