Wordt 'duurzaamheid' hét thema van de nieuwe gemeenteraad?

Wordt 'duurzaamheid' hét thema van de nieuwe gemeenteraad?

Duurzaamheid, duurzaamheid en nog eens duurzaamheid. Het onderwerp bleef niet onbesproken bij het lijsttrekkersdebat in het Koelhuis donderdagavond. Het lijkt erop alsof de komende raadsperiode het (lokale) modewoord en thema 'duurzaamheid' is.

"Ja! Dat is mooi hè" reageert PvdA-lijsttrekker Annelies de Jonge enthousiast. Ze is niet de enige. Alle lijsttrekkers vinden duurzaamheid een belangrijk onderwerp. De manier waarop het verwerkt moet worden in de Zutphense samenleving valt nog goed door te spreken, maar ze zijn het wel eens: 'we moeten er hard mee bezig'.

Het 'containerbegrip' zoals enkele politici het noemen is niet alleen in de lokale Zutphense politiek populair, maar in de hele samenleving. De 'energietransitie' komt eraan. We moeten af van de fosiele, vervuilende, brandstoffen en werken naar duurzame en schone varianten. Zutphen probeert daarop vooruit de lopen met alle 'cleantech'-projecten. Maar volgens SP-lijsttrekker Mathijs ten Broeke zijn er ook nog andere manieren: "Wat mij betreft kunnen we meteen beginnen met de woningcoörporaties allemaal zonnepanelen op de huurwoningen te laten leggen".

Voorbeeldfunctie

De politici kunnen natuurlijk veel zeggen en brullen over een duurzame gemeente worden, maar hoe doen ze het zelf eigenlijk? Als raadslid of als wethouder hebben ze natuurlijk toch een voorbeeldfunctie. Wat blijkt? Het is wisselend gesteld bij de politici. "Ik ben echt zo'n fiets-trein-reiziger en dan kom ik op zo'n klein stationetje en dan fiets ik naar een industrieterrein " zegt Liza Luesink (GroenLinks). Ook bij CDA-lijsttrekker en huidig wethouder Coby Pennings gaat het goed: "Op ons huis liggen nu al vier jaar zonnepanelen, en daar ben ik gewoon heel blij mee."

"Dan mag ik wel wat stapjes zetten"
Annelies de Jonge (PvdA)

Haar collega Annelies de Jonge moet nog wel aan de slag: "Dan mag ik wel wat stapjes zetten ja, dat klopt.". En er zijn natuurlijk politici die zich schoon willen houden van de duurzaamheidskritiek: "Ik vind het wel lekker om een tijdje onder de douche te staan. Ik heb er een hekel aan als mensen zeggen: 'iedereen moet een minuutje korter douchen'" aldus Mathijs ten Broeke.

 

 

Bekijk ook: het verkiezingsdebat terug

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.