Opinie: Back to the Future
- Opinie
- 19 februari 2018
- Jan Alberts en Reinoud Keesmaat
BRUMMEN - In 2014 stond er een ingezonden brief aan de pers met de titel 'Er is weinig bereikt in Eerbeek'. Wel een nieuw gemeentehuis maar de vlakten in Eerbeek zijn kaal gebleven. Nu zijn de vlakten nog steeds kaal en hebben we debat over het nieuwe bestemmingsplan in Eerbeek. Dit plan zou noodzakelijk zijn om het slot van Eerbeek te halen.
We hebben al eerder betoogd dat alleen regels voor geur en geluid nodig zijn om het slot van Eerbeek te halen. Dit gaat over artikel 29 van het bestemmingsplan. Stel dat vast, al het overige brengt ons niet verder maar terug in de toekomst. Want wat waren we blij in 2009 met de structuurvisie voor het centrum voor Eerbeek. Daarin werd het Burgersterrein benoemd als gebied voor wonen. Het aanwezige distributiecentrum werd gesloopt.
En wat gaan we doen anno 2018? Een nieuw distributiecentrum bouwen op het Burgersterrein. Omdat er al overlast is, gaan we overlast toevoegen aan het centrum van het dorp. Er word dus geen enkele verbetering in ons dorp bereikt en problemen niet opgelost. Ook de PlanMer benoemd op pagina 160 dat qua milieueffecten de bouw van woningen op het Burgersterrein beter scoort dan invulling met bedrijvigheid. Wat we wel doen is woningen terugbouwen op de Eerbeekse Enk, waar de milieubelasting hoger is dan op het Burgersterrein. Nu zijn nieuwe woningen nodig op de Eerbeekse Enk, maar verkondig niet dat het niet bouwen van woningen en wel een distributiecentrum op het Burgersterrein beter is dan andere oplossingen. Vandaar dat Jan Alberts in de gemeenteraad ook tegen de voorkeursvariant van het college stemde met het distributiecentrum op het Burgersterrein.
"Wij willen ook graag dat we het dorp verder ontwikkelen en gaan bouwen"
Ook voegen we woningen en winkels toe aan het Kerstenterrein. Hier stond voor 2008 nog Machinefabriek Eerbeek. We willen graag een beter functionerend centrum. Toch gaan we ook op het Kerstenterrein bebouwing terugbrengen en een goede ontsluiting van het dorp onmogelijk maken. Ook hier gaan we dus terug naar de situatie van voor 2008. Het college zegt dat we jaren terug gaan als het bestemmingsplan niet wordt aangenomen. In werkelijkheid gaan we dus jaren terug als het bestemmingsplan wel wordt aangenomen.
Wij willen ook graag dat we het dorp verder ontwikkelen en gaan bouwen. En wel met de industrie samen! Nu moeten we de rol van de industrie ook niet overdrijven. Het is wellicht best goed je te realiseren dat Mayr Melnhof 220, DS Smith Paper De Hoop 185 en DS Smith Packaging 220 medewerkers volgens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier en Karton Fabrieken een baan biedt (bron: jaarverslag VNP 2016). Dat is wat anders dan de benoemde 2500 medewerkers die in diverse stukken benoemd worden. Wel hebben we de industrie hard nodig. We kunnen ze beter helpen aan een andere plek voor het distributiecentrum.
Nu halen we alle verkeersbewegingen het dorp binnen. Dus moeten we het gesprek met de industrie voortzetten en gaan bouwen aan goede maatregelen voor het dorp. Niet met alle open einden die nu in het bestemmingplan zit. Maar op basis van concrete plannen waarbij de burgers in alle transparantie hebben mogen mee participeren. Dan kunnen de beoogde miljoenen wel op een goede manier investeren en het gesprek aangaan. Het gesprek dat de huidige coalitie van PvdA, CDA en Lokaal Belang volledig uit de weg gaat.