Het debacle genaamd zwembad de IJsselslag

ZUTPHEN - Een grote rode stempel met de tekst 'urgent' laat zien hoe belangrijk het dossier is. Een map vol met papieren rondom zwembad de IJsselslag. Brieven, raadsverslagen, interne documenten van de gemeente, artikelen van andere media en nog veel meer. Het dossier staat op een kier. Want vooralsnog lijkt het zwembad het nieuwe jaar te beginnen met een frisse start. Een nieuw bestuur en een nieuwe manager mogen een stoeltje innemen bij het omstreden zwembad. Maar, wat is er allemaal gebeurd in dat grote kolossale pand? En zal het dossier weer heropend worden? 

Deze longread bevat ruim 8500 woorden. De leesduur is ongeveer 32 minuten

 08.06.2016

Het is acht juni 2016. Het allereerste nieuwsbericht over zwembad de IJsselslag wordt geplaatst op LokaalGelderland. De nieuwswebsite bestaat dan nog geen half jaar. Het is een kort bericht van vier alinea's, waarin staat beschreven waarom de lokale SP-fractie wil dat het zwembad een recreatiezwembad gaat worden. De partij heeft een motie ingediend om te kijken of het een recreatiebad kan gaan worden. Dit gaat een strijdt worden die zich uiteindelijk zal mengen met de grote problemen van het bad. 

 13.01.2017

Het nieuwe jaar is nog maar net aangebroken. Nog lang niet alle medewerkers van het zwembad hebben elkaar de beste wensen gewenst. Het moet voor het management geen fijn begin van het jaar geweest zijn. De gemeente Zutphen heeft in overleg met de GGD besloten het zwembad te sluiten. Dit nadat zwemmers met gezondheidsklachten zich meldden. Zwemmers hadden last van hun luchtwegen en waren misselijk. 

De klachten waren eerder al gemeld bij het zwembadbestuur. Zij hebben naar eigen zeggen enkele technische aanpassingen gedaan in het zwembad. Dit heeft niet geleid tot het uitblijven van nieuwe klachten. Om de oorzaak te achterhalen en noodzakelijke maatregelen te kunnen nemen heeft de gemeente onderzoeksbureau TNO opdracht gegeven onderzoek te doen naar het gebouw, technische installaties en water- en luchtkwaliteit. Alle inspanningen zijn erop gericht om het zwembad zo snel mogelijk weer te openen.

 16.01.2017

Een aantal dagen later. Op de redactie van Omroep Gelderland wordt zich afgevraagd of alle zwemmers al weten dat het bad gesloten is. Een verslaggever spoedt zich vroeg in de ochtend, in de kou, naar Zutphen. Hier treft hij enkele mensen aan die voor een dichte deur staan. "Het is jammer. Ik zwem maar één keer in de week, maar toch is het wel prettig om te doen" vertrouwt een dame hem toe. 

Het item van Omroep Gelderland. Lees verder de video...

Er zijn diversen monsters genomen in het zwembad. Ook wordt een simulatie uitgevoerd in het laboratorium. hierbij wordt zwembadwater nagemaakt. Met organische stoffen zoals urine ,zweet en haren wordt het water in beweging gebracht. Zo kan TNO meten welke chemische reactie ontstaat. De uitslagen van de onderzoeken worden begin februari verwacht.

Onderzoek TNO

 31.01.2017

De eerste maand van het jaar is bijna voorbij. TNO en de GGD geven aan de uitslag 14 februari te verwachten. Dit maakten ze bekend bij een drukbezochte informatiebijeenkomst. Ook wisten ze te vertellen dat er zo'n 59 klachten binnengekomen zijn. Waarvan de eerste binnenkwamen in oktober van het voorafgaande jaar. 

 14.02.2017

TNO houdt zich netjes aan de afspraak. Het is de middag van 14 februari 2017, bijna een maand nadat het zwembad gesloten is. Via een persbericht maakt de gemeente bekend dat het zwembad weer open mag. Uit het technisch onderzoek en de data-analyse blijkt dat de aanvoer van verse lucht in het zwembad onvoldoende is geweest. Hierdoor ontstaat er een ophoping van desinfectie bijproducten (waaronder trichlooramine) in de lucht. Hiervoor zijn vier aanwijsbare oorzaken gevonden door TNO, waarbij tevens aanbevelingen worden gedaan om dit aan te passen. 

De waterkwaliteit voldoet aan zowel de huidige wettelijke normen als aan de advieswaarden die zijn opgesteld door het RIVM. De uitslagen zijn met het zwembadbestuur gedeeld. De conclusies en aanbevelingen van TNO worden overgenomen. Daarnaast wordt het personeel actief betrokken bij het benaderen van bezoekers om te monitoren of de getroffen maatregelen het gewenste effect hebben. 

 01.03.2017

Het zwembad is open, en even is het stil rondom de IJsselslag. Totdat dagblad de Stentor weet te melden dat rond de jaarwisseling bijna zeventig mensen gezondheidsproblemen overgehouden hebben aan het zwemmen in de IJsselslag. Zowel gemeente als het zwembad zelf communiceerde eerder dat er enkele tientallen klachten binnengekomen waren. Dat blijkt dus anders te liggen.

Het zou gaan om klachten als kortademigheid en benauwdheid. Longpatienten zouden zeer heftige klachten gehad hebben volgens de klachteninventarisatie die de GGD Noord- en Oost-Gelderland dat zij maakte in opdracht van de gemeente. 

"De kinderen mogen niet meer zwemmen"

 13.03.2017

"Wat is er aan de hand bij zwembad de IJsselslag?" vraagt iemand zich af op Facebook. "De kinderen mogen niet meer zwemmen." Een redacteur van LokaalGelderland belt met het zwembad. Het meisje achter de receptie kan niks vertellen, dus springt de cameraploeg in de auto. Als er geen kinderen naar zwemles mogen, is daar vast een verhaal te halen, luidt de gedachte. Bij het zwembad blijkt al snel dat zowel het bestuur van zwembad de IJsselslag als het bestuur van zwemvereniging de IJsselmeeuwen op het gemeentehuis zijn. De plek waar die avond vergaderd wordt door de gemeenteraad. 

Gewapend met camera en microfoon gaan de drie journalisten richting het gemeentehuis. Daar staan bestuursleden van beide partijen om tafel. Wanneer de vraag gesteld wordt wat er aan de hand is slaat dit snel over in een discussie tussen de twee groepen. Ook zeggen ze beide dat het de verantwoordelijkheid is van de ander. 

"De IJsselmeeuwen willen geen toezicht houden"
Harry de Jong

"Kinderen moesten huilen omdat zij niet naar zwemles konden" vertelt een bestuurslid van de zwemvereniging. Hij lijkt aangeslagen, en erg met de kwestie te zitten. Harry de Jong vertegenwoordigd op het stadhuis het zwembad. Gekleed in een nette jas en een rode sjaal wordt hij ongemakkelijk van een filmcamera. Hij probeert weg te lopen en een antwoord te vermijden. “De IJsselmeeuwen willen geen toezicht houden. Dat moet volgens hun door de IJsselslag gedaan. Veiligheid kunnen wij niet waarborgen. Dat is hun taak" is zijn conclusie. 

Nadat de man samen met de verslaggever van dienst een ronde gelopen heeft, en de cameraploeg niet wist af te schudden, zegt hij weg te gaan. Toch besluit hij nog even het stadhuis in te gaan om een andere medewerker van LokaalGelderland op het hart te drukken dat de beelden niet online mogen komen. 

Het gesprek met Harry de Jong. Lees verder onder de video...

Een woordvoerder wist eerder iets uitgebreider antwoord te geven: “De IJsselmeeuwen willen geen toezicht houden. Dat moet volgens hun door de IJsselslag gedaan. Veiligheid kunnen wij niet waarborgen. Dat is hun taak. Het is geen fijn gevoel om kinderen aan het huilen te hebben gemaakt. Dit speelt al meerderen weken. Wij hebben zelfs eigen personeel ingezet. Om ze te kunnen laten zwemmen. Ze wisten dat ze vandaag niet welkom waren, en toch kwamen ze.”  

Ook SP-raadslid Ellen Jager komt aan het woord namens de partij. “Wij vinden het belachelijk. Dat er een conflict is tussen twee besturen dat is heel vervelend. Maar dat er dan kinderen weggestuurd worden kan echt niet. Die hebben gewoon recht op zwemles.”  

Harry de Jong gaat ongetwijfeld niet met een fijn gevoel slapen. De volgende ochtend wordt hij wakker met een kop koffie, en het verhaal van het zwembad overal in de lokale media. Later die dag laten ouders massaal weten hun kind daar van zwemles te halen. Iets waar de IJsselmeeuwen de dupe van worden. 

 14.03.2017

Een aantal uren na het vallen van de avond verlaten beide besturen opnieuw het stadhuis. Ze hebben een gesprek gevoerd met verantwoordelijk wethouder Coby Pennings. “Het was een leerzame bijeenkomst” legt bestuurslid Rik Rook uit na de bijeenkomst. “Op verzoek van de gemeente verzorgt SSAZ (Stichting Sportaccommodaties Zutphen, die het zwembad exploiteert, red.) tijdelijk het veiligheids aspect totdat er een definitieve oplossing is gevonden. Vrijdag is er weer overleg met alle drie partijen.” 

De volgende dag staan er weer zwemlessen op de planning. Rook hoopt dat deze gewoon door kunnen gaan. De volgende ochtend zouden ze meer duidelijkheid kunnen geven. 

 15.03.2017

Het is 15 maart 2017. Het hele land is druk bezig met de verkiezingen. Want op wie moeten we toch gaan stemmen? In het bestuurlijke hart van Zutphen is wat anders het orde van de dag. Want nog steeds zijn er geen zwemlessen. “De aandacht ligt op het laten doorgaan van de zwemlessen. We hebben bij ze neergelegd dat ze er samen uit moeten komen" legt Coby Pennings uit voor de camera van LokaalGelderland. Zij stelt de duidelijkheid over de zwemlessen uit. En zegt dat er later op de dag pas een antwoord kan komen.  

Wethouder Coby Pennings over de zwembad-ruzie. Lees verder onder de video...

Bij vele ouders staan de zwemspullen van de kinderen op de gang. Maar of ze die ook gaan gebruiken vanavond is de grote vraag. Na lunchtijd komt het verlossende antwoord. Bestuurslid Rik Rook meldt dat de kinderen gewoon naar zwemles kunnen. De IJsselslag neemt tijdelijk de verantwoordelijkheid: “Wij hebben aan de gemeente aangegeven dat wij twee menden bereid gevonden om vanavond aanwezig te zijn” aldus Rook. Echter lijkt de band tussen de IJsselslag en de IJssemeeuwen nog lang niet goed te zijn. Het contact met de vereniging gaat via de gemeente: “Dit zal door de gemeente aan de IJsselmeeuwen doorgegeven worden.”  

De IJsselmeeuwen geven voor de tweede dag op rij geen gehoor aan vragen van de pers. Voyant, want later in het verhaal zullen die rollen zich om gaan draaien.  

 17.03.2017

Een week lang praten met elkaar, wethouders, boze ouders en de pers. Voor zowel zwembad de IJsselslag en zwemvereniging de IJssenmeeuwen was het hun weekje wel. Maar het bestuurlijke conflict lijkt dan eindelijk redelijk volwassen opgelost te zijn. De ruzie ging over wie toezicht moet houden op de kinderen. Na een goed gesprek vrijdag lijkt alles opgelost. De IJsselmeeuwen moeten net als voorheen toezicht houden op de kinderen. Hoewel er een oplossing gevonden is kunnen beide besturen elkaar nog niet luchten of zien.  

 19.03.2017

Waar er twee vechten hebben er twee schuld. Alleen is dat moeilijk duidelijk te maken wanneer één van de vechtersbazen beweert helemaal niet gevochten te hebben. Volgens het zwembad is de ruzie allang over, terwijl de zwemvereniging er echt nog mee in hun maag zit. De IJsselmeeuwen zien nog problemen: “Er is nog steeds ruzie. Het is nog echt geen koek en ei.” legt Robby van der Broek uit. “Dit is zuiver een formeel juridische kwestie die met hulp van adviseurs van de gemeente verder opgeklaard zal worden” vertelt Rik Rook van de IJsselslag dan weer. Enkel een juridische kwestie dan, blijkbaar nog wel een conflict, al zien ze het niet als ‘ruzie’.

Hoewel er een tijdelijke oplossing is voor wie het toezicht gaat houden op de zwemleskinderen, rust het bestuur van zwembad de IJsselslag niet voordat er een echte oplossing is. 

 22.03.2017

Geen zin in spruitjes? Dan eet je ze maar gewoon niet op. Zo moet het bij wethouder Coby Pennings gegaan zijn tijdens de opvoeding. Wij besluit namelijk 'ineens' dat ze haar handen van de zwembadruzie aftrekt. Omdat ze er geen zin meer in heeft? Nee, dat is natuurlijk niet haar officiële antwoord richting journalisten. “Het conflict is iets tussen de besturen. De gemeente zit naar niet tussen” zei ze. Echter liet het bestuur van de IJsselslag iets anders merken. “Communicatie gaat via de gemeente. De wethouder ondersteund ons” aldus bestuurslid Harry de Jong eerder tegen een van onze journalisten. De ruzie is nog niet voorbij, wel is er een tijdelijke oplossing." Die partner zijn ze nu dus kwijt. Pennings liet later weten dat de 'ruzie', wat zij liever geen ruzie noemt, wel in de gaten te houden en te willen ondersteunen. "Maar het blijft nog altijd een verschil tussen de IJsselslag en de IJsselmeeuwen. De gemeente staat op de achtergrond."

Zaterdagochtend

 03.06.2017

De ruzie wordt binnenskamers uitgevochten. Pas drie maanden later komt het, ondertussen 'omstreden' te noemen zwembad, weer in het nieuws. Zwembad de IJsselslag in Zutphen probeert zwemvereniging De IJsselmeeuwen de nek om te draaien. Daarbij ook die van hunzelf. Dit door de IJsselmeeuwen niet langer op zaterdagochtend gebruik te laten maken van het zwembad. 

In een brief aan de IJsselmeeuwen meldt de IJsselslag dat door “economische redenen” de vereniging geen gebruik meer kan maken van het bad op zaterdagochtend. Robby van den Broek, voorzitter van de IJsselmeeuwen: “Wat er vervolgens gebeurd is, is dat de IJsselslag zelf een zwemschool wil gaan opzetten. En het bad daarvoor wil gebruiken op zaterdagochtend.” Van den Broek vindt dat een uiterst domme zet: “Wij werken samen met Akwaak (een andere zwemvereniging in de buurt, red.) en daarmee hebben wij 80% van de lokale zwemlesmarkt in handen.” 

"Zaterdagochtend is een geliefde sport- en zwemochtend"
Robby van den Broek

Op zaterdagochtend zwemmen er veel kinderen van de IJsselmeeuwen in het bad: “Zaterdagochtend is een geliefde sport- en zwemochtend. Op termijn is dit voor de vereniging echt een doodsteek. Kinderen hebben of zwemles, of ze blijven na het behalen van hun diploma hangen bij de club. Als je de deur dichtgooit loopt dit voor beide partijen niet goed af." Dat ze expres de IJsselmeeuwen de nek om willen draaien weet van den Broek niet: “Het kan zijn dat ze het niet door hebben. Misschien dat het dommigheid is.”

Bestuursvoorzitter Rik Rook, van de Stichting Sportaccommodaties Zutphen (SSAZ) die over het zwembad gaat, vindt dat er te veel ophef gemaakt wordt. “De brief is enkel een uitnodiging voor een over leg om het vlekkenplan in te vullen (planning, red.). Daarbij hebben we gemeld dat de IJsselslag mogelijk in het seizoen 2018-2019 zelf de zaterdagochtend wil benutten.” Maar ook dat is volgens Rook nog niet zeker: “Er moet dan wel animo zijn voor de activiteiten die het zwembad wil aanbieden. Het is ook alleen maar een mededeling.”

Waar van den Broek ook mee zit is de input van de politiek: “Ik heb deze kwestie neergelegd bij de wethouder die erover gaat. Zij doet haar handen omhoog. En vertelt dat de aangestelde stichting daar over gaat. Ik vind het slecht dat de politiek niet ingrijpt. Men kijkt er naar en laat het gemeenschapsgeld gewoon over de balk smijten.”

De ruzie is, voor zover de pers weet, nog niet bijgepraat. Maar wel mogen de IJsselmeeuwen gebruik maken van het zwembad op zaterdagochtend. 

 16.06.2017

De cijferfanaten zijn weer eens in de cijfers van het zwembad gedoken. Het Zutphense zwembad de IJsselslag heeft over 2016 een financieel tekort van 88.000 euro. Het negatieve resultaat werd gepresenteerd aan enkele raadsleden. Aan het eind van het jaar zagen de cijfers, volgens bestuursvoorzitter Rik Rook, er nog positief uit. Nu blijkt dat de financiële status toch anders is.

Of het tekort door een te laag bezoekersaantal is niet bekend. Vanaf de plannen voor het zwembad wordt er door de Zutphense bevolking geroepen dat het zwembad ‘saai en simpel’ is. Er was veel kritiek over het ontbreken van een glijbaan en andere recreatiemogelijkheden.

 03.10.2017

Dan tussendoor een compleet willekeurig nieuwtje, waarin de IJsselslag laat zien echt weinig te kunnen. Het zwembad wordt ontruimd. Dit omdat er melding binnenkwam van een vreemde lucht.  

Een getuige vertelt dat er binnen een brandlucht geroken werd binnen. Ze was binnen aan het zwemmen. “We konden nog even omkleden en daarna moesten we naar de hal en naar buiten.” Er waren ongeveer tachtig personen aanwezig in het zwembad. Zij zijn allemaal naar buiten gestuurd. De veiligheidsregio meldt dat er geen lichamelijke klachten zijn. Er bleek niks aan de hand te zijn. 

Het bad zou hun zaken niet op orde hebben. Zo zou er geen bedrijfshulpverlener (BHV'er) aanwezig geweest zijn, kregen gehandicapten die op dat moment in het bad waren geen hulp en was er veel onduidelijkheid. Dit nieuws heeft de media nooit gehaald, omdat manager Siem Keijzer dit glashard ontkende. Wat later een van zijn sterke punten blijkt te zijn, de waarheid verdraaien. 

Toch wordt het zwembad niet gespaard in reacties op social media. “Sluiten dat bad en nooit meer open doen” reageert de één. Een ander: “Daar gaan we weer…” Weer een andere Facebookgebruiker reageert sarcastisch: “Top zwembad, hoeveel ellende heeft dat bad nu sinds de opening gehad?"

'Lekker naar Brummen of Lochem gaan' 

 21.10.2017

De zomer is voorbij en de herfst is net één dag begonnen. Zwembad de IJsselslag heeft het gehad met het buiten zijn, en besluit daarom dat de rechtszaal een goede plek is om wat tijd door te brengen. Ze slepen namelijk zwemvereniging de IJsselmeeuwen voor het gerecht. 

Robby van den Broek, voorzitter van de IJsselmeeuwen: "We hebben inderdaad een deurwaarder op de stoep gehad. Dit hadden we niet verwacht, wij willen ons bezig houden met zwemmen en niet met voor het gerecht staan." De relatie tussen het zwembad en de vereniging is al lange tijd slecht. "Ik wil er met een goed gesprek uit zien te komen. Maar dat dat geen optie is is nu al helemaal duidelijk." 

De IJsselslag heeft nog 23.000 euro tegoed van de zwemclub, die de hoofdhuurder is van het zwembad. Daarom is er een dagvaarding uitgegaan door een gerechtsdeurwaarder. Het kortgeding staat op de agenda. "Ik ben wel blij dat er een onafhankelijke partij naar gaat kijken. Wel is er voor beide partijen veel schade. Wie er ook gelijk krijg woensdag, er is geen winnaar. Verder lijkt het mij verstandig om niks te zeggen totdat de zaak besproken is" vertelt van den Broek. Het zwembad bestuur is niet bereikbaar voor commentaar. "Dat is voor mij erg herkenbaar" reageert van den Broek daarop.

"Er komen aanzienlijk minder mensen sinds de IJsselslag slecht in het nieuws is"
Anonieme bron

Het personeel van het zwembad begint ook te merken dat de slechte naam die het zwembad aan het opbouwen is niet positief uitpakt. “Er komen aanzienlijk minder mensen sinds de IJsselslag slecht in het nieuws is. Mensen zien het als een omstreden zwembad, en dan gaan ze liever naar Brummen of Lochem. Dat merken we hier, maar dat wil het management niet toegeven” meldt een bron, die wenst anoniem te blijven.

Uit een rondgang onder bezoekers van het zwembad blijkt hetzelfde. "Ik ga sinds een tijdje naar Lochem. Niet alleen door het gezeur hoor, ook omdat het gewoon een saai zwembad is." Vooral bezoekers die geen abonnement hebben besluiten het zwembad niet te bezoeken: "Ik geef me geld liever aan een bad waar het allemaal wel op orde is. Dat kinderachtige gezeur ben ik wel zat."

De ingewijde is ook niet te spreken over het management: "Het is ronduit zielig hoe ze omgaan met de IJsselmeeuwen, maar dat heeft ieder weldenkend mens al kunnen lezen. Ook zijn ze niet erg vriendelijk richting het personeel. En praten ze minachtend over alles wat hun tegen spreekt." 

Zoals gewoonlijk was het management van het zwembad ook dit keer niet te bereiken voor commentaar. 

 04.11.2017

Ondertussen is de SP nog steeds bezig met de strijdt waar dit verhaal mee begonnen is. Het zwembad is al lang erg slecht in het nieuws. Echter houdt dit de lokale SP niet tegen om door te gaan met het strijden voor een zwembad. Ze stonden met een opblaas glijbaan nabij Waterkracht. Maar is dat niet een beetje slecht getimed?

“Je moet je wel druk maken om de juiste dingen denk ik, eerst het water dan het plezier” aldus een Zutphenaar op de markt. Mathijs ten Broeke, fractievoorzitter, kan die opmerking begrijpen: “Één van de oorzaken dat het zwembad nu problemen veroorzaakt met de zwemvereniging komt door de financiële druk die ze nu voelen. Dat ze te weinig geld hebben komt ook doordat ze te weinig recreatie inkomsten hebben. Dus het hangt met elkaar samen.” 

Het item over de actie van SP. Lees verder onder de video...

 06.11.2017

Om hun actie kracht bij te zetten probeerde ze in de raadszaal van Zutphen wat meer aandacht dan gewoonlijk te krijgen. Dit deden ze door tweehonderd zwembandjes mee te slepen. Er zat daadwerkelijk wel boodschap achter het ‘cadeautje’ voor de burgemeester en wethouders. Op deze bandjes hebben mensen namelijk een boodschap geschreven door burgers die iets willen melden over Zwembad de IJsselslag. De Zutphense SP maakt zich hard om meer recreatiemogelijkheden te bieden in dit bad, omdat die er op dit moment nauwelijks zijn.  

Er is beeld van de bandjes in de zaal. Lees verder onder de video...

 08.11.2017

Het mag nu wel eens klaar zijn met al het gedoe rondom het Zutphense zwembad de IJsselslag. Dat denken niet alleen veel inwoners van de gemeente, maar ook politieke partij Burgerbelang wil dat er actie komt. Ze roepen het college in een motie op om het huidige zwembadbestuur aan de kant te zetten en een interimbestuur aan te stellen. "Wij hebben gemerkt dat het geduld op is met betrekking tot de situatie rondom de IJsselslag. Niet alleen bij de inwoners van de gemeente, maar ook bij de andere politieke partijen. Deze motie kan een aanzet zijn tot een breed gedragen oplossing." licht fractievoorzitter Martijn Siemes toe.

Open brief

 11.11.2017

Wekelijks zwemt de Zutphense Eric van der Zwaluw bij zwembad de IJsselslag. Maar op zijn gemak voelt hij zich daar niet! Daarom heeft hij zijn zwembroek ingeruild voor de pen, en een open brief geschreven aan wethouder Coby Pennings die over sport gaat. 

In zijn brief schrijft hij het “zeer teleurstellend” te vinden dat Pennings als wethouder “de schijn ophoudt geen partij te zijn in het al lang slepende conflict tussen De IJsselmeeuwen en zwembad exploitant SSAZ.”

De Zutphenaar vreest dat de zwemvereniging op den duur de huur niet meer kan betalen: “Onder deze druk hebben wij een enorme huurstijging moeten accepteren, naast het inzetten van vrijwilligers in het zwembad om de kosten nog enigszins te dempen. Het zwembad heeft onder dezelfde druk moeten toezien hoe de inzet van onze vrijwilligers zorgt voor de verdringing van een deel van de werkgelegenheid in het zwembad. De huidige situatie is dus het rechtstreekse gevolg van de positie waarin vereniging en SSAZ zijn gemanoeuvreerd door de gemeente.”

Hij schrijft verder: “Saillant detail: Op dit moment betalen wij als leden voor een uurtje trainen meer dan de normale entreeprijs van het bad én moeten wij daarnaast vrijwilligerswerk verrichten. Veelvuldig contact met de gemeente hierover leidde tot dezelfde reactie: het is niet anders.” Volgens Van der Zwaluw betekent politiek actief zijn verantwoordelijkheden nemen: “U doet dat niet en dat heeft tot gevolg dat het voortbestaan van onze club in het geding is.”

De conclusie van de open brief is dat er snel een ander bestuur moet komen. “Uw mooie nieuwe bad wordt kapot gemaakt door een stichting die niet capabel is. De gemeente staat er bij en kijkt er naar. Als u besluit om nog een paar jaar te wachten met ingrijpen, bijvoorbeeld totdat u uw onderzoek naar een nieuw op te richten Sportbedrijf heeft afgerond, ben ik bang dat het voor onze club én uw bad te laat is.”  

Lees hier de open brief

 14.11.2017 

De gemeente Zutphen heeft besloten het huidige bestuur van Stichting Sportaccomodaties Zutphen (SSAZ) aan de kant te zetten. De stichting is verantwoordelijk voor de exploitatie van zwembad de IJsselslag.

'In goed overleg' is er besloten dat het bestuur binnen korte termijn overgedragen moet worden aan een interimbestuur. Dat moet binnen een maand gebeuren, en het tijdelijke bestuur wordt samengesteld door de Zutphense wethouders. Totdat dat is gebeurd blijft het huidige bestuur nog de zaakjes regelen. De gemeente laat in een persbericht het volgende weten: "De huidige bestuursleden hebben een vrijwilligersfunctie. Gaandeweg kreeg het besturen van het zwembad echter een ander, zwaarder karakter. Het takenpakket groeide en het tijdsbeslag nam toe. Dat mag en wil het college niet van vrijwilligers verwachten." 

De IJsselmeeuwen zijn blij met het nieuws, maar het is natuurlijk niet de volledige oplossing, legt Robby van den Broek van de IJsselmeeuwen uit. De boot is los getrokken uit de blubber, maar we zijn nog steeds stuurloos! Hopelijk mogen we wel meebouwen aan het nieuwe stuur.” Maar blijdschap is er zeker: “Ik ben blij dat het college tot inkeer is gekomen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Zoals in het collegeakkoord staat.” 

Ook blikken ze alvast een beetje terug. De uitspraken van wethouder Coby Pennings, met sport in haar portefeuille, vielen destijds niet goed: “Mevrouw de wethouder gaf altijd aan dat het tussen ons en de IJsselslag is. Dat is in tegenstelling tot wat in het collegeakkoord staat. Ik ben hartstikke blij dat het college de knoop doorgehakt heeft. Tot zoverre is het een goede eerste stap, een hele goede! Ja ik ben blij, maar we zijn er nog lang niet.” Maar boos, dat zijn ze niet op Pennings: “Ze heeft ons wel in de steek gelaten. Maar we zijn wel vergevingsgezind en zijn blij dat ze zich nu in gaat zetten. Maar wrok dat is er niet. Nu hopen dat ze in de toekomst ook goede besluiten blijft nemen.”

Van den Broek zegt erg benieuwd te zijn hoe het tijdelijke bestuur eruit gaat zien: “We hebben geen idee wie wel in het interim-bestuur komen. Wij hopen dat de IJsselmeeuwen nauw betrokken worden bij het samenstellen van het bestuur. Onze leden zouden mee kunnen helpen. Wij hopen in ieder geval een rol te krijgen.” Maar één ding is zeker, het oude bestuur is weg: “Sinds dit bestuur er is is er een hoop gezeik geweest. Daarvoor ging het goed. Ik hoop dat het intern bestuur dat gaat zien.” 

Van den Broek vat samen: “Kortom, we zijn erg blij dat er ingegrepen wordt door het college. Maar we zijn er nog lang niet.”

Pedofiel?

 17.11.2017 

En nieuw hoofdstuk begint in dossier IJsselslag. Deze wordt in het dossier aangegeven met een roze sticky note. Met een pen die bijna op is staat er 'discriminatie' opgeschreven. De Zutphenaar Mark Hissink heeft aangifte gedaan tegenover zwemvereniging de IJsselmeeuwen. Hij zou 15 jaar geleden, toen hij lid was van de vereniging, discrimineert zijn om zijn geaardheid. Iets waar de huidige top van de zwemvereniging erg van schrikt. 

“Vanaf 1988 ben ik gaan wedstrijdzwemmen voor de IJsselmeeuwen. Later vervulde ik ook verschillende functies binnen de ijsselmeeuwen.  Begeleider bij de RJZ en het B-diploma zwemmen. Vice voorzitter van het jeugdbestuur en KNZB wedstrijdofficial” legt Hissink uit. En toen hij er al een lange tijd actief was, kreeg hij in 2001 de vraag of het klopte dag hij op mannen valt: “En dat hoewel mijn geaardheid nooit een geheim is geweest.” Toen hij vertelde dat het inderdaad klopte kreeg hij een reactie die hij nooit verwacht had: “Na mijn bevestiging kreeg ik de mededeling dat ik dus niet meer in de groepskleedkamer welkom was. Maar voortaan gebruik moest maken van de kleine kleedhokjes.”  

"...dat mijn aanwezig in de kleedkamer gemeld was en dat ik per direct niet meer welkom was bij trainingen"
Mark Hissink

Hij deed netjes wat hem gevraagd werd, tot hij in 2002 briefjes moest uitdelen bij de jeugdselectie. “Toen heb ik een lege groepskleedkamer gebruikt om mijn schoenen om te wisselen voor badslippers” legt Hissink uit. “Na het uitdelen wilde ik mijn schoenen weer aan doen en toen bleken er een  jongen en  meisje in de kleedkamer te zijn. Omdat zij ook in de wedstrijdploeg zat hebben we kort gesproken en heb ik mijn schoenen aangedaan en ben naar huis gegaan.” De volgende dag kreeg hij een telefoontje: “De volgende middag,  toen half Nederland feest vierde omdat het 2-2-2002 was kreeg ik een telefoontje dat mijn aanwezig in de kleedkamer gemeld was en dat ik per direct niet meer welkom was bij trainingen.”

Hissink is zelf op 6-jarige leeftijd misbruikt, en dat was volgens de voorzitter en secretaris ook de reden dat hij niet in de kleedkamers mocht komen. “Een gesprek met de voorzitter en secretaris volgde en daar kreeg ik voorgeschoteld dat ‘slachtoffers van seksueel misbruik vaak ook zelf dader werden’ en kreeg ik de keuze om zelf op te stappen of om geroyeerd te worden.” Ook werden er aangifte tegen hem gedaan “waardoor ik 3 dagen voor verhoor werd vastgezet en mijn huis moest laten doorzoeken op de aanwezigheid van kinderporno.” De aangifte werd gedaan door de jongen in de kleedkamer “die later opbiechtte dag hij het moest doen van iemand.” 

Toentertijd heeft de Zutphenaar aangifte willen doen bij de politie, maar is na eigen zeggen weggestuurd en uitgelachen. Nu is het verjaard, dus heeft hij alleen de mogelijkheid om het te laten registeren. Dat heeft hij gedaan, bij zowel de politie als het NOC*NSF. Er is een reden dat hij dat nu pas doet: “Het is voor mij een afsluiter na wat ik allemaal meegemaakt heb. Ik ben mijn leven weer aan het oppakken, en heb dit afgesloten.” 

"In ieder geval zou zoiets tegenwoordig nooit meer kunnen gebeuren"
Robby van den Broek

Robby van den Broek, voorzitter van de IJsselmeeuwen, geeft aan te schrikken van het verhaal: “Ik kan er nu weinig over vertellen, omdat het al erg lang geleden is. Wel gaan we het hier uitzoeken, en als meneer Hissink dat fijn vind met hem in gesprek.” Volgens van den Broek zou zoiets tegenwoordig niet meer gebeuren: “Ik weet niet wat waar is van het verhaal, maar in ieder geval zou zoiets tegenwoordig nooit meer kunnen gebeuren.” 

 20.11.2017

Met het discriminatie-verhaal nog in het achterhoofd kwam de politiek weer bijeen. Zoals ze elke twee weken doen. De IJsselslag komt ook nu weer ter spraken. Ze bespraken de motie van de SP over het zwembad. Je weet wel, waarvoor ze de zwembandjes de raadszaal in sleepte. 

"Al sinds 2002 is er gedoe" licht SP'er Nils Müller toe. “Voor de goede orde, ik was toen 11 jaar en zat toen op de school Welgelegen, die geeneens meer bestaat. Het wordt tijd dat we gaan afrekenen met de structurele problemen." In de motie roept de partij het college op om te onderzoeken wat het (ver)bouwen kost van een recreatiebad. Als uitbreiding of als vervanging. Zelfs een buitenbad is volgens de partij een optie om te onderzoeken. Ook wordt gevraagd de verzelfstandiging van het zwembad, nu in handen van de Stichting Sportaccomodaties Zutphen, terug te draaien. Kortom: de gemeente moet weer de regie in handen nemen. 

"Deze zaak kent alleen maar verliezers"
Fred van Vliet

Maar daar zijn veel politieke partijen het niet mee eens. "Wij zijn absoluut tegen het terugdraaien" aldus René Hissink van de VVD. Ook andere partijen lieten weten dat geen optie te vinden. Voor het verbouwen of uitbouwen van het zwembad is de stemming ook niet al te positief. Fred van Vliet (Lijst van Vliet) ziet het wel zitten: "Deze zaak kent alleen maar verliezers. En zeker de jeugd van onze stad is de dupe. Lees de reacties op sociale media, daar wordt je niet vrolijk van. De jeugd van Zutphen verdient dit niet. De jeugd en andere inwoners van onze stad, verdienen een goede voorziening." Volgens andere politici is het een erg dure optie, ondanks dat de SP enkel oproept de kosten te onderzoeken. Volgens wethouder Coby Pennings is het ook niet haalbaar. "Of het de oplossing is om de kosten te drukken, dat zouden we moeten zien, maar het lijkt mij zeer ingewikkeld en -vooralsnog- onhaalbaar."

Diezelfde avond werd er nog wat besloten over het bad. Er komt namelijk een extern onafhankelijk onderzoek naar de problemen rondom het Zutphense zwembad de IJsselslag. Een meerderheid van de gemeenteraad draagde het college op om een extern onderzoeker aan te stellen.

Het voorstel kwam van vier partijen af. Namelijk D66, fractie Pepers en Verwoort, CDA en GroenLinks. Bij de stemming waren enkel BewustZW en de SP tegen het onafhankelijke onderzoek. Binnenkort krijgt draagt het huidige zwembadbestuur het stokje over aan een te vormen interimbestuur. "Dat zijn mensen met kennis van het runnen van een zwembad" lichtte wethouder Coby Pennings in de raadsvergadering toe. 

De onderzoeker moet onafhankelijk zijn en moet worden aangesteld door het college. Uiterlijk 1 februari 2018 moet het onderzoek op tafel liggen.

 30.11.2017

December nadert. Of er orde komt binnen de IJsselslag voor de jaarwisseling is de grote vraag. De gemeente pakt de portemonnee er maar bij. Het is immers bijna pakjesavond. Dat er financiele tekorten zijn bij zwembad de IJsselslag was al langer bekend. Het zwembad loopt niet goed, en daarom moet er extra geld bij. De gemeente stelt een kleine twee ton beschikbaar om de tekorten te laten verdwijnen. 

Het gaat om het precieze bedrag van 189.887 euro. De tekorten worden door verschillende dingen veroorzaakt. Zo loopt de horeca bij het zwembad niet goed, is het aantal bezoekers lager dan verwacht en is er ruzie tussen het zwembad en de belangrijkste hoofdhuurder. Dat laatste draait niet alleen om geld, maar het speelt wel een enorme rol.Om alles weer op de rit te krijgen moeten de financiele tekorten nu verdwijnen. Maar ook wordt zo snel mogelijk het management overgedragen van het huidige, vrijwillige, bestuur naar een nieuw te vormen interim bestuur. Dat besluit nam het college onlangs.

 06.12.2017

De Sint is gisteravond vertrokken. En heeft in de schoenen van de LokaalGelderland-redacteuren een paar goede verhalen gestopt. Mogelijke fraude en mogelijke diefstal, intimidatie, pesten en privacyschending. Niet alleen heeft het Zutphense zwembad de IJsselslag financiële problemen en ruziemet zwemvereniging de IJsselmeeuwen, maar ook met het management is veel mis. Dat blijkt uit brieven van twee oud-medewerkers die in handen zijn van de nieuwswebsite.

De brieven werd in maart en april naar wethouder Annelies de Jonge verstuurd. Zij was eerder verantwoordelijk voor het portefeuille sport. Nu, maanden later, stuurde één van de schrijfster de brief ook naar de gemeenteraad. Meerdere raadsleden geven aan geschrokken te zijn van de verhalen, en er zeker iets mee te gaan doen. In die brieven vertellen de medewerkers, waarvan één ontslag nam omdat ze het niet meer aankon, wat er allemaal speelde op de werkvloer.

In april 2015 kwam er een nieuwe manager om de hoek kijken bij het zwembad: Siem Keizer. Volgens de medewerkers begon 'de ellende' toen. "Siem schreeuwt, gilt, scheld, walst over personeel, klanten en zelf de CAO heen en maakt zijn eigen regels." schrijft één van hen. "En ga daar maar niet tegenin, want dan heb je echt geen leven meer." Van een prettige werksfeer is absoluut geen sprake, blijkt uit de brieven. Alles moet niet volgens het boekje, maar volgens de wil van manager Keizer.

In een van de eerste dagen werd de manager ingewerkt en kreeg uitleg over diverse zaken. De dag erna was er plots geld verdwenen uit een van de kassalades. Toen de medewerkers dat ontdekten en het aankaarten, mochten ze het er niet verder over hebben. Er verdween vaker geld, of er was juist geld teveel. De medewerkers vertellen dat het stilgehouden moest worden, de manager maakte er absoluut geen werk van als er geld verdwenen was. Het gebeurde zelfs dat het geld de volgende dag er weer teruglag. Als er geld over was zou dat 'voor personeel gebruikt worden', of moesten er 'Marsen en Snickers' van gekocht worden.

Maar niet alleen met de kas wordt 'geklooid'. Ook worden er spullen verkocht van het zwembad. Spullen die nauwelijks meer gebruikt worden. Niks mis mee lijkt het, behalve dat het van de manager absoluut niet in de administratie mocht komen te staan. Met het gesjoemel is niet altijd direct geld gemoeid. Ook de bezoekersaantallen, die door de politiek al in twijfel werden getrokken, schijnen niet te kloppen. "Zo onnauwkeurig als hij met de geldstroom omgaat, gaat hij ook om met de bezoekersaantallen. (..) Publiek, trainers, lesgevers etc. worden nl. ook ingevoerd alszijnde bezoekers."

"Tijdens een overleg met 1 van de coordinatoren liet hij een sexfilpmje zien"
Oud-medewerker

"De ene dag noemt hij je lieverd of schatje, de andere dag ben je stom." De omgang met medewerkers is zeer apart te noemen. "Als je zegt dat je daar niet van gediend bent dat hij je zo noemt, heeft ie wel 1 of ander sexistisch wederwoord." Maar niet alleen Keizer is van deze praktijken. Volgens één van de oud-medewerkers doen ook de coördinatoren van de zwemschool en de receptie "vrolijk mee". "Tijdens een overleg met 1 van de coordinatoren liet hij een sexfilpmje zien..ook dat was voor hen beide blijkbaar heel normaal..."

Maar er wordt ook op andere vlakken geïntimideerd door de manager. Ziek melden? Alleen als het kan qua planning. Als je dan ziek bent, moet je verplicht elke dag op een afgesproken tijdstip met Keizer bellen. Ook als je die dag vrij zou zijn. Als je niet opnam als hij belde, kwam hij checken of je wel 'echt ziek' was. Zo zou hij al bij verschillende medewekers op de stoep hebben gestaan, vaak boos. Ook houdt Keizer zijn medewerkers in de gaten, via camera's. "Siem steekt niet onder stoelen of banken dat hij ons vanuit huis of vakantie in de gaten houd via deze beelden." Medewerkers 'in de gaten houden' mag van de wet. Maar wel onder stricte voorwaarden. "De werkgever heeft een legitieme reden (het zogeheten gerechtvaardigd belang). Dit belang weegt zwaarder dan het privacybelang van het personeel." schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens. 

We hebben Siem Keizer om een reactie gevraagd. Hij snauwde de desbetreffende journalist flink af. "Ga lekker bij een landelijke talkshow werken ofzo. Hier hoeven we dit soort journalistiek niet."  Hij wilde in eerste instantie weinig kwijt wanneer wij hem om uitleg vragen. "Ik vind het heel vervelend dat mensen zich geïntimideerd voelen, ik snap niet waar dat vandaan komt." Verder ging hij er niet op in: "We hebben met de gemeente afgesproken niet met de pers te praten. Daarom uiten we ons ook niet tegenover jullie." Later kwam hij nog wel met een geschreven reactie: "Er is nu geen sprake van objectief weergaven als ik als manager het schrijven niet kan inzien. Ik herken mee niet in het door de anonieme ex-medewerker geschetste beeld door jullie als pers en kan me niet kan de indruk onttrekken dat nu, nadat er een bestuurswisseling op komst is bij SSAZ  de manager aan de beurt is. De brieven van medewerkers met het tegengeluid, die ook verstuurd zijn aan de gemeente, kregen voor mijn gevoel beduidend minder aandacht. Dat geldt ook voor de brand brief aan de burgemeester vanuit het management is verstuurd."

Buiten de brieven richting de wethouder, zouden er ook berichten naar de gemeenteraad en andere hoogwaardigheidsbekleders verstuurd zijn waarin de manager opgehemeld wordt. Hierin zeggen medewerkers die momenteel nog actief zijn bij het zwembad dat het allemaal rozengeur en maneschijn is. De schrijver zegt dan namens het hele personeel te spreken, maar echter ontkennen verschillende personeelsleden dat zij achter die brief staan. Diezelfde personeelsleden willen verder niks vertellen over hoe de situatie nu is bij De IJsselslag, veelal omdat ze bang zijn voor Keijzer. De brieven zijn via een klokkenluider bij de redactie van LokaalGelderland terecht gekomen. Bij wethouder Annelies de Jonge werden ze gewoon door de schrijvers van de brieven gebracht. En toch vond zij het heel moeilijk om antwoord te geven. De gemeente zegt de 'signalen' uit de brief van een oud-medewerkster van zwembad de IJsselslag op te hebben gepakt. Maar de brief bleef tot op heden onbeantwoord.

"Ik weet niet direct om welke brief het gaat"
Annelies de Jonge

Wethouder Annelies de Jonge, eerder verantwoordelijk voor het zwembad, kon in eerste instantie niet reageren op de vraag waarom een antwoord op de brief uitbleef. "Ik weet niet direct om welke brief het gaat, dat moet ik uitzoeken. Tevens ben ik geen portefuillehouder meer." Later heeft ze, via haar woordvoerder, een reactie gegeven. "Het klopt dat wij niet gereageerd hebben op de brief. Daarvoor hebben we inmiddels excuus gemaakt richting de schrijver van de brief." Waarom ze zelf niet antwoord kon geven blijft nog steeds de vraag. 

Niet antwoorden betekend volgens de Jonge niet dat er niets met de brief is gedaan. "Met de signalen in de brief hebben we daarentegen wel iets gedaan. De signalen hebben wij destijds doorgegeven aan het stichtingsbestuur waar de verantwoordelijkheid ligt." Wat er vervolgens mee gebeurd is is onduidelijk. Echter is de desbetreffende manager nog steeds werkzaam bij het zwembad. Ook andere brieven bleven onbeantwoord, maar daar kan de woordvoerder geen antwoord op geven. Meerdere klanten gaven bij de redactie aan klachtbrieven te hebben gestuurd vanwege de manager. "Als ik geen concrete informatie heb kan ik dat ook niet uitzoeken." De personen van die brieven wilden bij de redactie anoniem blijven. Ze geven aan erg teleurgesteld te zijn dat de wethouder 'onze brandbrieven negeert.' 

De beerput is open!

 08.12.2017

Het verhaal rondom de brieven van de medewerkers richting de wethouder roept veel reacties op. Op hun beurt geven nu ook klanten, huidige medewerkers en nog meer oud-medewerkers aan te schrikken van zijn gedrag.

"We hebben je artikel gelezen, en snappen niet dat hij zegt zich niet te herkennen in het beeld" vertelt een klant. "Toen ik in het café van het zwembad zat te wachten is me meerdere keren overkomen dat hij 'gewoon' tegen zijn personeel zat te schreeuwen, jong personeel zelfs." Waarom hij dat doet snapt ze niet: "Ik heb een hond, en tegen hem ga ik nog minder tekeer dan hij tegen zijn personeel. Als er klanten in de zaak zitten hou je je hoe dan ook in. Dus dat betekent dat het nog erger is dan ik al gezien heb."

De eerste indruk van de manager, genaamd Siem Keijzer, was al niet zo best: "Bij de opening gedroeg hij zich al als een haantje. Toen dacht ik dit is een rare. En dat is wel gebleken. Na alles wat ze daar meegemaakt heeft daar heeft ze een brief geschreven aan wethouder Annelies de Jonge, die sport toen in haar portefeuille had. Daar heeft ze, in tegenstelling tot enkele medewerkers, netjes antwoord op gegeven. "Ik vertelde haar dat ik plaatsvervangende schaamte kreeg. Ik heb meerdere keren echt overwogen hem aan te spreken." De Jonge zou haar een belofte hebben gedaan: "Ze beloofde dat het beter zou gaan worden, en bedankte mij voor mijn attentheid. Nu is het al een hele tijd geleden, en het is nog steeds niet beter."

Wat haar betreft is het exit voor de manager. "Gekscherend zeg ik wel eens dat mensen in witte jassen hem komen ophalen." Ook andere klanten hebben hun verhaal gedeeld. "Hij roept geregeld dingen die niet zo netjes zijn. Ik ving een keer een opmerking die mij niet zo goed viel. Hij schreeuwde tegen een medewerker dat als zij geen zin had om te werken ze haar handje maar moest gaan ophouden voor een uitkering. Nu heb ik zelf een wajong-uitkering, dus voelde ik me flink beledigd." Keijzer zelf zegt ook deze kritiek niet te kennen. "Ik heb geen idee wanneer dit gebeurd is en kan het me ook niet herinneren. Ik kan me ook, zoals ik vorige keer ook vertelde, niet vinden in het beeld dat geschetst wordt. Verder ga ik er ook niet teveel op in. Dit doen wij niet in de media zoals we afgesproken hebben."

"Een van ons is letterlijk weggepest door het management"
Medewerker

En niet alleen klanten, maar ook nog meer medewerkers van de IJsselslag hebben zich gemeld. Twee bekende van het zwembad hebben de moed bijeen geraapt hun verhaal te delen: "Wij zijn een oud medewerker en een nog huidige medewerker. Een van ons is letterlijk weggepest door het management. En ik ben echt niet de enige, er zijn nog maar weinig medewerkers over van de ploeg die vol goede moed de overstap van het Graaf Ottobad naar IJsselslag maakte. En ja, dat is echt de danken aan het management." Plezier in je werk hebben lijkt bij de IJsselslag onmogelijk: "Het Werken wordt je zo onmogelijk gemaakt dat het bijna niet vol te houden is. Er is zon enorme personeelswiseling geweest de afgelopen 2 jaar, dat is nog nooit zoveel voorgekomen in het Graaf Ottobad. Er zijn medewerkers geweest die voordat hun proeftijd erop zat, zelf al weg gingen, omdat ze daar niet wilden werken." Ze nemen het op voor zwemvereniging de IJsselmeeuwen, die al lange tijd ruzie hebben met het zwembad zelf: "Helaas denken wij ook dat ze nu hetzelfde willen met de vereniging; alles wordt in hun schoenen geschoven nu, maar ook dat is verre van eerlijk. Ook hun wordt het gewoonweg onmogelijk gemaakt."

Dat er mensen vertrekken is volgens Keijer inderdaad het geval. "Dat kan ik bevestigen. Mensen zijn vrij om te gaan in hun proeftijd. Ik weet niet precies over wie je het hebt, maar dit kan komen doordat je in je proeftijd niet aan hoeft te geven waarom je stopt. We hebben ook mensen via Het Plein bij ons werken. Die zijn nog aan het verkennen in waar zij precies op hun plek zitten. Het gebeurt dat dat niet bij ons is." De manager geeft aan dat alle kritiek die hij krijgt hem raakt. "Natuurlijk raakt mij dit, dit is een menselijke reactie. Als zoiets gaande is dan beschadigd dat een mens. Ik vind het niet fijn om dit allemaal te horen" legt hij uit. "Ik ben natuurlijk ook niet blij met de teksten die in de media verschijnen, maar dat zul je vast snappen."

 09.11.2017

Uit alle reacties kwam ook nog een ander schandaaltje. Veel ouders zijn niet te spreken over de periode dat medewerkers van zwembad de IJsselslag hun kinderen (in zwemkleding) zonder blikken of blozen op het web gooide. Dat blijkt uit verhalen van verschillende zwemles-ouders. 

Na aanleiding van de eerdere berichtgeving klopte ouders, dus klanten van het bad, aan bij LokaalGelderland. Zij vertelde ook dat ze er nog steeds mee zitten dat tijden terug hun kinderen op de foto werden gezet. Bijvoorbeeld met een onderwatercamera. "Ik heb nooit toestemming gegeven om mijn dochter op internet te zetten. En toch verscheen ze notabene in badkleding op de website." Screenshots bewijzen dat de foto's inderdaad geplaatst zijn op de website. Momenteel zijn ze er niet meer op te vinden. Omdat het al een tijd geleden is weet manager Siem Keijzer er niks van. "Dat zou dan voor mijn tijd geweest zijn. Ik kan niet ontkennen noch bevestigen dat het gebeurde. Wat ik wel kan zeggen is dat er sinds ik er zit uberhaubt geen foto's gemaakt worden zonder toestemming. Bijvoorbeeld bij het afzwemmen, dan vragen we altijd aan de ouders of hun kind op de foto mag. Als dit niet mag moet het kind even aan de kant." En die regeling lijkt hem meer dan logisch: "Zo hoort zoiets te gaan. En zo doen we dat ook bij de IJsselslag. Als het eerder anders gegaan is is dat geen goede zaak."

De eerdere managers van het zwembad waren niet bereikbaar voor commentaar. Wel weet een medewerker te vertellen dat er inderdaad geen goede regels voor waren.

 12.12.2017

De doos met alle spullen van zijn bureau zijn ingepakt. Siem Keijzer gaat stoppen, kopt dagblad De Stentor. en door de gemeente aangetrokken imterim-manager gaat zijn taken overnemen. Doordat verschillende medewerkers, oud-medewerkers en klanten bij wethouder Annelies de Jonge aangegeven hebben dat de situatie onwerkbaar is met Keijzer is besloten dat het voor hem beter is om te stoppen. Ook, zoals eerder al bekend werd, stopt het bestuur van het zwembad zelf ook. Alleen hebben zij besloten per direct te stoppen. In eerste instantie zouden zij hun taken blijven uitvoeren totdat de gemeent een interim-bestuur gevonden zou hebben. 

Een medewerker van het zwembad is blij met de keuze. "Ik ben blij om te horen dat hij weg gaat. Het was niet te doen met hem aan de toen. Eindelijk is deze keuze gemaakt, dat hadden ze veel eerder moeten doen." Een oud-medewerker: "Ik hoop voor mijn oud-collega's dat het nu een stuk beter en leuker gaat worden daar. Al zal het nog wel even tijd nodig hebben."

LokaalGelderland = de schuld

 13.12.2017

Rick Rook, bestuurslid van het zwembad, wist ineens het telefoonnummer van LokaalGelderland niet meer te vinden. Hij doet de president van Amerika na, en beschuldig van alles. Dit doet hij in dagblad de Stentor

De berichtgeving van LokaalGelderland is één van de redenen dat de manager stopt. "Zij hebben zuivere riooljournalistiek bedreven en hem geen fatsoenlijke kans op wederhoor geboden. De manager was een schietschijf en was de beledigingen zat", stelt Rook. De zwembadmanager was gisteren zelf niet bereikbaar voor commentaar. Redacteur Jelle Seubring meldt namens LokaalGelderland in de ochtendkrant zich niet te kunnen vinden in de beschuldigingen van Rook. De zwembadmanager "heeft oppervlakkig gereageerd op de berichtgeving, maar wilde niet inhoudelijk reageren op de kwestie vanwege afspraken tussen het zwembadbestuur en de gemeente.:

Uit de vragen van de Stentor-journalist blijkt ook dat het publiceren van de naam van Siem Keijzer niet gewaardeerd wordt. 

Lees verder onder de foto...

Het artikel in de krant.
© Screenshot

 18.12.2017

Nog even en de feestdagen gaan beginnen. De gemeenteraad mocht op 18 december alweer spreken over het bad. Want gaat het goed komen? Er werd een forumvergadering georganiseerd om alle onderwerpen rondom het bad nog eens te bespreken. 

In 2015 was er een tekort van 82.483 euro, in 2016 een tekort van 107.404 euro. En daar komt nog een bedrag van 71.380 euro bij voor niet gepleegde afschrijvingen. In totaal tus 261.267 euro wat de gemeente moet compenseren. Maar volgens Robby van den Broek, van zwemvereniging de IJsselmeeuwen, is dat het daarmee nog niet klaar is. Hij schat dat er nog véél tekorten zullen ontstaan. "Het college gebruikt bovendien gegevens die afkomen van de vorige zwembadmanager. Die kwam de afgelopen tijd in opspraak vanwege onder meer frauduleuze praktijken." Volgens wethouder Coby Pennings heeft de accountant de cijfers geverifieërd.

"Als college hebben wij gemeend en de conclusie getrokken dat het wel heel erg veel gevraagd is voor een vrijwillig zwembadbestuur"
Coby Pennings

Onlangs maakte de gemeente bekend een interimbestuur aan te stellen. Wethouder Coby Pennings: "Als college hebben wij gemeend en de conclusie getrokken dat het wel heel erg veel gevraagd is voor een vrijwillig zwembadbestuur. Toen hebben we besloten een nieuw bestuur aan te stellen, dat gaat kosten met zich meebrengen. Het interimbestuur moet ook gaan kijken hoe het zwembad bestuurd moet worden." De wethouder kreeg in het forum een flinke lading vragen van de Zutphense politici te verduren. Rick Verschure (Burgerbelang) deed daarbij een opvallende uitspraak: "Goede actie door een interimbestuur aan te stellen. Maar is dit wel een goede basis en is dit wat we willen?" Opvallend, want Burgerbelang diende zelf een motie in om het college op te roepen een interimbestuur aan te stellen. Voor Verschure ging het "voor mij wel heel snel".

Een groot deel van de politici wil duidelijkheid over de onduidelijkheid in de cijfers. "Er zijn vandaag alleen maar vraagtekens bij mij bijgekomen" stelt SP-raadslid Nils Müller. De gemeenteraad moet nog akkoord geven met het compenseren van de tekorten in 2015 en 2016. 

Ik zeg lekker niks meer

 19.12.2017

Wie zijn of haar handen brandt aan het zwembad is de lul, denken vele. Zo zet wethouder Coby Pennings ineens ook een boos masker op richting de media. Tijdens een forumvergadering over het zwembad kreeg ze het flink te verduren.De wethouder weigerde tegenover de camera van LokaalGelderland te reageren. "Je zat toch ook bij het forum" zei ze tegen onze verslaggever. "Ik word ook moe van jou. Mede dankzij jullie berichtgeving gaat het slecht met het zwembad."

De wethouder kreeg in het IJsselslag-dossier al vaak het verwijt geen actie te ondernemen. "Ik vind dat mevrouw Pennings zich de afgelopen anderhalf jaar teveel heeft verscholen achter het stichtingsbestuur" zegt de voorzitter van zwemvereniging de IJsselmeeuwen, Robby van den Broek. Diverse politici concludeerden maandagavond dat de verhouding tussen de wethouder en de zwemvereniging niet goed lagen. Ook hij vind het vreemd dat de wethouder niet wil reageren tegenover journalisten. "Ik vind dat je als wethouder altijd openheid van zaken moet geven. Ook de pers moet je te woord staan, ongeacht wat je van mensen of de pers vindt."

Volgens SP-raadslid Nils Müller gaat de wethouder niet goed met het probleem om. "Het is al jaren dweilen met de kraan open. De wethouder vraagt ons nu de kraan nog iets verder open te zetten. Om nog meer geld vrij te maken om de tekorten te dekken. Zonder dat ze enig zicht heeft op de structurele problemen die er spelen bij het zwembad." 

Het item over de forumvergadering. Lees verder onder de video...

Pennings moet midden in de nacht wakker geschrokken zijn, en zich bedacht hebben dat ze helemaal niet meer met de pers moet gaan praten. Ze is van mening dat antwoord geven richting de gemeenteraad voldoende is. De wethouder laat de volgende dag via haar woordvoerder weten niet mee te willen werken aan een interview. "Een interview kan nu niets toevoegen."

 31.12.2017

Het jaar is afgesloten met een zwijgende wethouder, een boze gemeenteraad maar zonder de manager en het bestuur. De IJsselslag kwam terug in veel jaaroverzichten uit de regio. Maar dat is terugblikken... Zal het nieuwe bestuur goed hun werk gaan doen? En de manager ook? To be continued... 

 

 

Bekijk ook: alle berichtgeving over zwembad de IJsselslag 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.