Seksueel misbruik bij een op de acht sporters, clubs doen weinig

  •  Misbruik
  •   12 december 2017 - 10:28
  • Laatste update: 12 december 2017 - 11:00
  •  

REGIO - Een schokkende conclusie komt uit een onderzoek van een onderzoekscommissie die in opdracht van NOC*NSF onderzoek deed maar seksueel misbruik in de sportwereld. Twaalf procent, zo'n één op de acht, van de sporters geeft aan ten minste één ervaring te hebben gehad met seksueel overschrijvend gedrag.

Volgens de commissie is het een dringende noodzaak dat sportclubs vele meer gaan doen aan preventie. Naast de twaalf procent geeft 4 procent van de sporters aan aangerand te zijn of zelfs verkracht te zijn.

Slechte omgang

Veel sportclubs gaan niet goed om met incidenten en al helemaal niet met preventie van dit soort incidenten. Dat bleek afgelopen jaar ook in Zutphen.

Lees verder onder de video...

In april kwam naar buiten dat Wiljo L. werkzaam was bij voetbalclub AZC in Zutphen. De man, een trainer bij de club, is in het verleden door de tuchtcommissie van de Nederlandse Tafeltennisbond veroordeeld vanwege het betasten van die dertienjarige jongens en een vijftienjarig meisje. Er werd aangifte gedaan, maar het OM seponeerde de zaak destijds. De voetbalclub kreeg veel kritiek en besloot samen met de trainer afscheid van elkaar te nemen.

Vertrouwenspunt

Volgens de onderzoekscommissie moet het Vertrouwenspunt Sport van het NOC*NSF nodig op de schop. Het is op dit moment vaak niet duidelijk wat er met vermoedens van misbruik wordt gedaan.

Uit het onderzoek bleek dat in 40% van de gevallen het om medesporters ging. Bij driekwart van de jongeren die te maken hadden met seksuele intimidatie of misbruik was jonger dan 16 jaar.

 

  

Lees ook:


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.