Werken met kerst? Dit zijn je rechten

  •  Xmas
  •   23 december 2017 - 10:00
  •  

REGIO - De boom is versiert, het kerstmenu is alvast uitgedacht en waarschijnlijk liggen de boodschappen ook al in de kastjes. Het is bijna kerst! Maar ook zijn er pechvogels die moeten werken. Maar mag dat zomaar? Dit zijn je rechten volgens FNV. 

1. Ben ik vrij met kerst? 

Of je vrij bent op een officiële feestdag hangt af van de afspraken die jouw bedrijf hierover heeft gemaakt. Deze afspraken vind je terug in je cao, je arbeidsovereenkomst of in het bedrijfsreglement. 

2. Krijg ik extra betaald? 

Je krijgt niet automatisch een extra beloning als je moet werken op een feestdag. Dat hangt af van je cao of wat je hebt afgesproken met je werkgever.

3. Ik moet een verplichte vrije dag opnemen. Mag dat?

Ja, je baas mag je ieder jaar een aantal verplichte vrije dagen laten opnemen. Dit moet wel afgesproken zijn in je cao.  Een verplichte vrije dag valt vaak tussen een feestdag en het weekend. Denk aan de vrijdag na Hemelvaart. Op zo’n dag moet je verlof opnemen. Het aantal uren dat je normaal zou werken, gaat af van je verlofuren.

4. Ik ben niet Christelijk, ben ik dan ook vrij? 

Ja, kerst is een officiële feestdag voor heel Nederland. Op feestdagen zoals het Suikerfeest ben je bijvoorbeeld niet vrij. Het Suikerfeest is een religieuze feestdag van de moslims. Je bent dan niet automatisch vrij. Dit hangt af van wat in je cao staat. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.