Mailen uit naam van de burgemeester van Brummen, Bronckhorst of Lochem is ook een eitje

  • Onderzoek
  • 25 oktober 2017 - 08:15
  • Laatste update: 25 oktober 2017 - 15:48

REGIO - Een e-mail sturen uit naam van de burgemeester van Brummen (Alex van Hedel), Bronckhorst (Marianne Besselink) of Lochem (Sebastiaan van ’t Erve)? Dat is geen enkel probleem. 

Het systeem van alle gemeenten uit de LokaalGelderland-regio falen, en zijn zo lek als een zeef. Hier kwamen we achter na aanleiding van een artikel van Follow The Money. Zij toonde aan dat het zelfs mogelijk is te mailen namens Mark Rutte. Wij namen de proef op de som met de gemeente Zutphen. Aangezien uit een steekproef van Binnenlands Bestuur vorig jaar naar buiten kwam dat zij geen veilige mailserver hebben. Maar ook Brummen, Bronckhorst en Lochem blijken net zo goed een walhalla voor iemand die virussen, nepnieuws of andere dingen wil versturen via een mailadres van een raadslid of gemeentemedewerker. 

'Niet de bedoeling'

Een woordvoerder van de gemeente Brummen: “Dat mag natuurlijk niet de bedoeling zijn. Ik ga dat signaal doorgeven naar onze mensen van de ICT-afdeling.” 

Via een eenvoudige aanpassing in een mailprogramma (maakt niet uit wat voor één) valt het uitgaande mailadres te veranderen. Wanneer je dit verandert in een mailadres van bijvoorbeeld de burgemeester lijkt het alsof het mailtje van hem of haar afkomt. Servers van grote bedrijven en instellingen zijn vaak zo ingericht dat dit soort mails niet verstuurd kunnen worden of in de spambox belanden. Echter blijkt dit bij de gemeenten niet het geval. 

 

 

Lees ook: 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.