Waarom een Buurtwhatsapp niet altijd lekker loopt

Waarom een Buurtwhatsapp niet altijd lekker loopt

Steeds meer zie je ze in de regio: een whatsappgroep voor de hele buurt. Alleen in Gelderland al zijn er bijna duizend geregistreerde groepen. In de LokaalGelderland-regio zijn er ruim dertig groepen. 

"Het is niet om de buurtbarbecue te plannen in deze groep"
Beheerder buurtwhatsapp

De bedoeling van de groepen is om verdachte situaties te melden. Echter ontstaan er ook vaak situaties waarin men elkaar op de zenuwen werkt. Dat merkt ook Boris. Hij beheert een buurtwhatsapp in Zutphen. “Het geeft een gevoel van veiligheid. Maar kan ook voor gedoe zorgen. Zo hebben wij al een aantal mensen gehad die de groep verlieten omdat iets hun niet aanstond. Erg kinderachtig natuurlijk. Als je iets niet wil lezen open het dan niet. Maar wel begrijpelijk wanneer iedereen een ‘duimpje’ of ‘oké’ verstuurt na een bericht van iemand. Als alle 53 leden dat doen wordt het een rommel.” 

Lang niet de hele buurt zit in de groep: “Niet iedereen voelt behoefte om in een groep te gaan. Sommige vinden het onzin, andere willen niet met de buren in een groep en weer andere zijn er in het begin al uitgegaan omdat ze het te druk vonden. Wat overigens best meevalt.” 

Buurtwhatsappgroepen in Gelderland. Lees verder onder de kaart...

Onzin-app 

Niet elke groepswhatsapp wordt gebruikt waarvoor deze bedoelt is. Boris: “Het is niet om de buurtbarbecue te plannen in deze groep. Ook hoef je niet te vertellen dat de buurman ‘jouw auto ook wel even mag wassen’. Het is puur voor noodzakelijke dingen.” Ook is er een andere kant, zo worden sommige groepen amper tot nooit gebruikt. Dat merkt LokaalGelderland-werknemer Jelle bijvoorbeeld: “Sinds ik in de buurtwhatsapp zijn er nog maar een paar berichten, twee om precies te zijn, verstuurd. Mooi rustig! Maar opmerkelijk wanneer je je bedenkt dat er iemand van het leven berooft is in de buurt (de mishandeling met dodelijke afloop op Andres Rodriguez, red.), dat er meerdere malen ingebroken is en dat er iemand betast is (in het Kappersebos, red.). Het heeft dus eigenlijk weinig nut.” 

Zo moet het dus niet!
© LGLD
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.