SP heeft veel leden in Zutphen.

Waarom je lid moet worden van een politieke partij (of juist niet)

ZUTPHEN - Ben je lid van een politieke partij? Eentje uit jouw gemeente? Ondanks de interesse voor politiek worden weinig Zutphenaren lid van een politieke partij, blijkt uit een enquete van LokaalGelderland. 

438 mensen hebben deze enquete ingevuld. 8% gaf aan lid te zijn van een lokale politieke partij, 21% is lid van een landelijke partij. Volgens Mathijs ten Broeke, fractievoorzitter van de Zutphense SP, heeft het wel nut lid te worden van een lokale partij:"Onze ervaring is dat we de meeste leden hebben ontmoet tijdens de acties die we hebben gevoerd. Bij die acties zijn sommigen zo betrokken geraakt dat ze lid zijn geworden. We zien ons leden als een beweging van mensen die hetzelfde willen veranderen in de omgeving. Daarvan is een deel actief lid, die eens in de zoveel tijd bij elkaar komt, en een deel waarvan we minder horen, maar wel zo af en toe contact mee hebben. Die zien we vaak wel op de jaarlijkse ledendag bijvoorbeeld."

"Andere partijen, die een lokale afdeling zijn, hebben de aandacht mee van de landelijke partij"
Dorien Bogerd (Stadspartij)

Lokale partijen

De Stadspartij heeft relatief 'weinig' leden. En daar heeft fractievoorzitter Dorien Bogerd een logische verklaring voor: "We vinden het niet zo gek. Andere partijen, die een lokale afdeling zijn, hebben de aandacht mee van de landelijke partij. Wij moeten zelf die aandacht creëeren. Maar we merken wel dat het aantal leden niet gelijk gaat mer de steun van de inwoners, die is zeker aanwezig. Ik heb liever een klein actief groepje leden dan een grote slapende achterban."

"...iedereen mag lid worden. Het hoeft alleen niet"
Martijn Siemes (Burgerbelang)

Burgerbelang staat onderaan qua aantal leden van de partijen die hun gegevens deelden. Ze hebben rond de 25 ‘actieve’ "die ook direct lid zijn van de partij. De komende tijd komen er nog wat bij want we zijn bezig met het werven van kandidaatsraadsleden en vrijwilligers voor de verkiezingen. We hebben in het verleden nooit zoveel gedaan met ledenwerving, maar iedereen mag lid worden. Het hoeft alleen niet. We hebben vrij veel sympathisanten en we zijn er natuurlijk voor iedereen, niet alleen de leden" legt fractievoorzitter Martijn Siemes uit.

'Belangrijker dan raadsleden'

De SP heeft de meeste leden van alle Zutphense partijen, volgens de gegevens die LokaalGelderland kreeg. Ten Broeke vind de leden erg belangrijk: "Met de actieve leden bouwen we echt aan onze acties. De leden zijn belangrijker dan de raadsleden die we hebben. Dat is bij ons ook wel een verschil ten opzichte van andere partijen. Bij andere partijen staat de gemeenteraad centraal. De kern van onze vereniging zijn de active leden, en een onderdeel van de vereniging is dat een aantal mensen in de raad zitten en enkele andere werkzaamheden doen."


Fractie Pepers en Verwoord, BewustZW, CDA & ChristenUnie konden geen cijfers geven over hun ledenaantal.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.