Ben jij altijd bereikbaar voor je baas?
- WERK
- 18 september 2017
- LokaalGelderland
REGIO - De scheiding tussen je werk en je privéleven wordt steeds kleiner. 's Avonds na het eten toch nog even de werkmail checken om te kijken of die ene collega nog heeft geantwoord. Of het telefoontje van de baas in je vrije weekend toch opnemen.
Die continue stroom aan informatie en communicatie kan negatief uitpakken. Meer stress, vermoeidheid en uiteindelijk zelfs een burn-out kunnen de gevolgen zijn. "Grenzen op het gebied van werktijden vervagen en zorgen ervoor dat je op je vrije momenten wordt benaderd door je werk." vertelt fysiotherapeut Eveline Bosselaar aan NU.nl.
"Ik was altijd bereikbaar voor m'n baas"
De 24-jarige Coert kreeg een burn-out: "Ik zat er gewoon helemaal doorheen." Zijn leven bestond uit school, werk en z'n hobby: gamen. "Maar ik was altijd bereikbaar voor m'n baas, ook in de avond en in het weekend." Met zijn studie ging het bergafwaards. "Ik was altijd gefoccussed op m'n werk. Ik zat in de klas m'n werkmail te checken." Uiteindelijk ging hij naar zijn baas toe om ontslag te nemen, en legde de situatie uit. "M'n baas had helemaal niet door dat de continue focus op het werk niet goed was. Sindsdien is hij zich erin gaan verdiepen."
'Onbeperkt internet wordt onbeperkt bereikbaar'
Ook de grotere, vaak onbeperkte, databundels zorgen voor meer stress. Onderzoeksbureau Motivaction deed er onderzoek naar. Wat bleek? 9 procent van de Nederlandse vakantiegangers in Europa ervaart meer stress sinds je ook in Europese landen zonder extra kosten kan internetten. 'Je moet altijd online zijn, altijd bereikbaar.'
Afspraken
Het klinkt natuurlijk simpel, even dat telefoontje van je collega opnemen. Soms zijn het simpele vragen, maar als het elke vrije dag gebeurd wordt je er, zonder dat je het doorhebt, gek van.
"Bedrijven kunnen daarin zelf een grote rol spelen door regels in te stellen en helder naar werknemers te communiceren in welke gevallen er wél wordt gemaild en wanneer niet. Wat wordt als urgent beschouwd?" legt sociaal psycholoog Nienke Thurlings aan de nieuwswebsite.