Welke maatregelen worden er in Gelderland genomen om de duurzaamheid te bevorderen?
- Partner Content
- 20 december 2023
- Gepresenteerd door Samenstromen
REGIO - We zitten middenin een grote klimaatcrisis en dat zal niemand ontgaan zijn. Regelmatig gaan activisten de straat op en natuurlijk zijn er nu ook allemaal akkoorden en dergelijke opgesteld. De overheid heeft namelijk de grootste verantwoordelijkheid, want zij moeten de kar trekken en de bevolking stimuleren om duurzamer te leven.
De landelijke overheid heeft een grote verantwoordelijkheid, maar natuurlijk ook de lokale overheid en daarmee worden de provincies bedoeld.
Maar welke maatregelen worden er zoal in Gelderland genomen om de klimaatproblematiek tegen te gaan en energie te besparen? In dit artikel geven we je een overzicht van alle duurzaamheidsactiviteiten van de provincie Gelderland.
Gelders Klimaatplan
Uiteindelijk is het plan minder CO2 uit te stoten, want dat is een van de grootste veroorzakers van klimaatproblemen in de wereld. In het Gelderse Klimaatplan staat beschreven dat in 2023 de provincie Gelderland 55% minder uitstoot in vergelijking met 1990. Natuurlijk is dit een doel en nog niet de realiteit en daarom moet er nog veel gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het verduurzamen van vele huizen door onder meer zonnepanelen Apeldoorn te plaatsen.
Maar het houdt bijvoorbeeld ook in dat er meer elektrische auto’s aangekocht moeten worden door de inwoners van Gelderland. Daarnaast wordt de focus ook gelegd op energiebesparing bij bedrijven, een andere tendens in de landbouw en natuurlijk moeten er op veel plaatsen meer bomen geplant worden, zodat duurzaam hout voor duurzame producten gebruikt kan worden.
Ook moet het openbaar vervoer netwerk worden verbeterd en men moet gestimuleerd worden om de fiets vaker te nemen.
Onderzoek naar meer duurzame energie
Daarnaast worden er tegenwoordig ook veel onderzoeken naar duurzame energie gedaan. Niet alleen als het gaat om uitvinden, maar ook welke plekken in de provincie Gelderland geschikt zijn voor duurzame energie. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht waar momenteel de meeste ruimte voor duurzame energie is. Waar kunnen bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen geplaatst worden en is het ook financieel haalbaar? Daarnaast wordt ook bekeken of bepaalde wijken van duurzame warmtebronnen worden voorzien.
Burgers en bedrijven stimuleren
Een andere rol voor de provincie ligt in het stimuleren van burgers en bedrijven om duurzamer te leven. De provincie speelt daarbij een belangrijke rol en om de zoveel tijd komen ze dan ook met brochures en andere informatievoorzieningen om mensen bewust te maken van duurzamer leven.
Het gaat immers niet alleen om het winnen van duurzame energie en de uitstoot reduceren, maar tegelijkertijd is het ook relevant dat mensen anders gaan leven. Dat ze bijvoorbeeld vaker gebruikte spullen kopen in plaats van direct de nieuwste iPhone en natuurlijk ook dat ze zuiniger omgaan met energie. Dus minder vaak stoken en iets minder lang douchen. En ook simpele handelingen zoals de kraan uitdoen tijdens het tandenpoetsen.