(On)Vrede, en nu? thema van de Vredesweek van 16 t/m 24 september

(On)Vrede, en nu? thema van de Vredesweek van 16 t/m 24 september

Al meer dan 50 jaar organiseert PAX met duizenden mensen de vredesweek. Ook dit jaar zullen van 16 t/m 24 september 2023 honderden lokale activiteiten samenkomen met een gemeenschappelijk doel: vrede. Dit jaar wordt er gekeken naar onze democratie die onder druk staat.

Mensen horen wel, maar luisteren niet meer naar elkaar

Er is de laatste tijd veel onvrede in onze samenleving. In Nederland geloven we graag dat wij die zaken op orde hebben. Maar onze democratie staat onder druk. Steeds meer mensen wantrouwen de rechtstaat, de politiek, de media. Niet alleen op landelijk niveau is dit voelbaar, maar ook in onze eigen gemeente Lochem, merkt Arjan Klein Hazebroek, Ambassadeur voor de Vrede Lochem. Denk bijvoorbeeld aan de reacties of commentaar dat verenigingen krijgen, de kritiek die geleverd wordt op initiatieven en het bezwaar maken en protesteren tegen geplande projecten. Mensen lijken steeds minder naar elkaar te willen luisteren. Daarom gaat PAX, naast het internationale werk, ook weer aan de slag in Nederland. Om te bouwen aan een sterke, weerbare democratie die oog heeft voor de belangen van burgers, voor kwetsbare mensen. 

Lokale initiatieven

Samen met verschillende organisaties werkt de Ambassade voor de Vrede Lochem samen, ieder vanuit haar eigen kennis en ervaring om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Meerdere malen per jaar organiseren verschillende groepen activiteiten op lokaal niveau. Dit komt bijvoorbeeld vanuit Stichting Welzijn Lochem, KomPassie Lochem of de verschillende geloofsgemeenschappen. Tijdens de Vredesweek wordt ook in Lochem geprobeerd om hierin samen een weg te vinden. De Ambassade voor de Vrede Lochem heeft hiervoor de volgende plannen, waarbij iedereen van harte welkom is:

  • Maandag 18 september: ‘Café van de Vrede” voor de bewoners van Huize Gudula.
  • Donderdag 21 september vanaf 20.00 uur: ‘Dialoogavond” in BIC (Noorderwal 17, Lochem). Deelnemers gaan aan de slag met de volgende vragen: Waar maken we ons zorgen over in de Lochemse samenleving? Voel je ook onvrede in je omgeving? Zien we samen mogelijkheden voor verbeteringen? Worden de belangen van alle inwoners in de gemeente vertegenwoordigd? Voelen we dat onze stem ertoe doet? 
  • Zaterdag 23 september 20.00 uur tot 21.00 uur in de Gudulakerk: “Licht van Gudula”. Er kan een kaarsje worden aangestoken en geluisterd naar muziek. N.B. voor deze activiteit wordt een toegangsprijs gevraagd.
  • Zondag 24 september, 10.00 uur, Gudulakerk: een “interreligieuze viering”.

Uitreiking Vredesprijs

De winnaar van de Lochemse vredesprijs 2023 is inmiddels bekend. Deze prijs is gegaan naar het initiatief ‘Mix & Stitch’. Een plek voor vrouwen, door vrouwen, van alle leeftijden om van elkaar te leren. Wethouder Marja Eggink heeft de prijs op zondag 17 september overhandigen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.