Het nieuwe land van Lochem is uit

Het nieuwe land van Lochem is uit

In 1983, dit jaar 40 jaar geleden, werd in Lochem uitgebreid het 750-jarig stadsrecht gevierd. De vele festiviteiten leidden tot een hernieuwde belangstelling voor de boeiende geschiedenis van stad en haar omgeving. In hetzelfde jaar 1983 richtte daarom een groep enthousiaste amateurhistorici en andere belangstellenden de Historische Vereniging Lochem-Laren op. Deze vereniging is met de later opgerichte Stichting Streekgeschiedenis Lochem en omstreken en de Stichting Streekmuseum in 2001 gefuseerd tot het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem. 

Bij de fusie ging het tijdschrift het Scholtambt van Lochem (de uitgave van Historische Vereniging Lochem-Laren) en het blad Belvédère (de uitgave van de Stichting Streekgeschiedenis) op in Land van Lochem, dat nu, in 2023, al weer zijn 22e jaargang beleeft. 

 | Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem

Veertig jaar tijdschriftgeschiedenis, waarin talloze bijzondere verhalen werden opgetekend: herinneringen van bekende en onbekende streekgenoten, verslagen van diepgaand historisch onderzoek, inbreng van werkgroepen, informatie over het vele mooie erfgoed van Lochem en nog veel meer. Al die tijdschriften kunt u inzien in de bibliotheek in de Veldmaat en alle artikelen uit Land van Lochem zijn inmiddels ook online beschikbaar op de website van het HG.

Neem eens kijkje op de uitgebreide website (www.hglochem.nl)  van het genootschap waar veel te vinden is over het verleden van Lochem, laren en Barchem. Wist u dat het HG druk doende is haar fotocollectie van ruim 17.000 foto’s zichtbaar te maken op internet?  Via de haar website of via die van Erfgoed Zutphen (www.erfgoedcentrum.nl) kunt u dat vinden.

 | Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem

In het nieuwste nummer van Land van Lochem biedt weer een gevarieerde verzameling artikelen. Eddy ter Braak vertelt over de laatste stadsboer in Lochem, we brengen een bezoek aan de Zwiepseweg en Carol Jan Klok belicht de bekende schoolmeester en onderwijsvernieuwer Gerrit Prop. 

Een bijzondere Larense geschiedenis wordt belicht in het eerste deel van een tweeluik over Derck Wansink, eigenaar van de bekende boerderij ’t Have. Het monumentale Huize Beukenstein krijgt ook aandacht in een tweedelig artikel. Sinds 1931 is het een geliefd vakantiehuis voor (oud)verpleegsters met een protestants-christelijke achtergrond. 

Het blad is rond 31 maart weer verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten, de leden krijgen het vanzelfsprekend rond die tijd bezorgd. Wist u, dat u al voor 25 Euro lid kan worden van het genootschap? 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.