Een eigen huis bouwen, waar moet je aan denken?

Een eigen huis bouwen, waar moet je aan denken?

Een alleenstaand huis is de droom van bijna iedereen. Het is helemaal niet zo moeilijk om dat te bewerkstelligen en het kan zelfs goedkoper uitvallen dan een groot rijtjeshuis, mits je het goed aanpakt. Bij het bouwen van je eigen huis, is het grote voordeel dat je helemaal zelf kan beslissen hoe je het huis inricht. Hieronder hebben we vijf punten op een rij gezet met dingen waar je aan moet denken voordat je begint met het bouwen van je huis.

#1 – Zoek een goede en geschikte kavel

Zonder een stuk grond kun je geen huis bouwen, dat is logisch. En dus moet je op zoek naar een goede plek om een huis te bouwen. Soms staan er oude alleenstaande huizen buiten het dorp waar geen eer meer aan te behalen is. Je kunt kijken of het goedkoper is om zo’n huis te kopen en te slopen, dan om een hele nieuwe kavel te kopen. Kortom, zoek een geschikte plek om je nieuwe huis te bouwen met alle voorzieningen: gas, water, licht, riool et cetera.

#2 – Zorg dat je de juiste papieren hebt

Het is vervelend om een huis te bouwen zonder papieren: de kans dat het bouwproces door de autoriteiten wordt stilgelegd bestaat. Het is niet wijs om een gebouw te bouwen zonder de juiste vergunning. Ook als er op de kavel mag worden gebouwd volgens het bestemmingsplan, betekent dat nog niet dat je geen vergunning nodig hebt. Soms heb je ook vergunningen nodig voor de meest pietluttige dingetjes: een oprit, een boom omzagen of een brug over een sloot. Overigens gaat hier een hoop tijd in zitten, dus begin voortijdig aan het regelen van alle juiste papieren.

#3 – Bereken bijtijds je hele budget

Niet iedereen weet precies hoeveel geld hij heeft om te besteden. Bereken dus hoeveel spaargeld je hebt, hoeveel geld je hebt in aandelen en crypto en hoeveel geld je kan lenen bij de bank. Je maximale hypotheek berekenen is belangrijk om te weten hoeveel geld je maximaal kan gebruiken bij het bouwen van een huis. Je kunt via deze link je hypotheek berekenen. Door dit op tijd te doen, weet je zeker of je een bouwplan uit kan voeren.

#4 – Maak een goed plan

Over een bouwplan gesproken, ook dat is belangrijk om te hebben voordat je aan de bouw van een huis begint. Als je begint aan een huis zonder bouwplan komt dat je potentieel duur te staan: je kunt eigenlijk niet inschatten hoeveel materiaal je nodig hebt en hoe je de planning maakt. Maak dus een goed bouwplan of huur een architect in die dat voor je doet.

#5 – Reken in hoeveel tijd het kost

Als laatst is het belangrijk om te kijken hoelang het duurt voordat je huis klaar is. Gebruik je een aannemer of doe je het meeste zelf? Maak een strakke planning en maak duidelijke afspraken. Immers, je moet een keer de huur opzeggen van je huidige woning of je moet je huidige woning verkopen. Kortom, doe het goed en maak een goed tijdsplan.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.