SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Eerste exemplaar 'met de pet rond' van Erika Klein Kranenbarg aangeboden aan Caroline van der Plas

LOCHEM - Erika Klein Kranenbarg ging de afgelopen maanden met de pet rond. Ze ging op zoek naar jonge, opgroeiende boeren en boerinnen in de regio. Die vond ze. Alle foto’s met de bijbehorende verhalen zijn verzameld in het boek ‘Met de pet rond’ dat ze samen met onder andere Het Ontwerphuys uit Lochem maakte. Afgelopen vrijdag overhandigde Erika het eerste exemplaar aan BoerBurgerBeweging kamerlid Caroline van der Plas. Tijdens deze middag, die werd gehouden bij Camping Veldzicht in Haarlo, waren veel van de jonge boeren en boeren aanwezig. Ans en Siska van FreezeFrame waren namens Nieuws uit Berkelland ook aanwezig.

Opgroeien op de boerderij anno 2022

Een bijzonder fotoboek en prachtig tijdsbeeld, door de ogen van jonge boeren en boerinnen en de camera van Erika Klein Kranenbarg. Dit boek is geen politiek statement of protest. Het is een boek over het ‘nu’, dat ons op een ongedwongen manier meeneemt in het leven achter de staldeur van jonge boerenkinderen. Maar ook in de vragen en keuzes die zij in deze tijd hebben (of niet meer hebben) en hoe ze daarmee omgaan. Een toekomst als boer of als boerin… zit dat er voor hen nog in? En willen ze dat ook echt of zijn hun ouders misschien wel de laatste generatie die boert op de ‘oale’ grond en gaan zij hun eigen toekomst op een andere waardevolle manier invullen? Welke pet past hen nog wel en welke niet meer?

De kinderen die door Erika zijn gefotografeerd, nemen je mee naar hun favoriete plek op de boerderij en vertellen ons op hun eigen manier hoe zij, hoe jong soms ook, nu al nadenken over later. “Het is onze ambitie om hun verhalen te delen, door er dit positieve podium aan te geven. Maar zeer zeker ook een uitnodiging om samen in gesprek te gaan. Want als je elkaar kent, begrijp je elkaar een stuk beter”. Zegt Erika. 

Beelden

Met de pet rond is een boek vol mooie beelden en verhalen van boerenkinderen op het platteland. “De kinderen dragen allemaal de pet van mijn opa. Maar kunnen zij die boerenpet in de toekomst nog wel blijven dragen? De aanzet om ‘met de pet’ rond te gaan, waren de twijfels en onzekerheid die ik zag en voelde bij mijn eigen (boeren-)zoon. Omdat ik meer van het verbinden dan van het actievoeren ben, wilde ik met eigen ogen zien en voelen hoe dit was bij andere boerenkinderen. En zo begon mijn ‘toer langs de boer’. Ik hoop – om maar even in agrarische termen te blijven – dat ik met dit boek een zaadje heb geplant, dat tot meer verbinding tussen stad en platteland leidt en ook mag laten zien hoe mooi het is – ondanks alle onzekerheid van deze tijd – om op te groeien op het platteland. Als herinneringsfotograaf zou ik graag willen dat deze beelden blijven bestaan. Vandaar niet alleen mijn toer, maar nu ook een boek”. De ronde van Erika langs de kinderen uit vijftig boerengezinnen zit erop. Foto’s zijn geschoten, woorden zijn gezegd en geschreven, het staat op social media en het was te lezen in de krant.

Ontwerp

Het ontwerp van het boek is afkomstig van mede-initiatoiefnemer Het Ontwerphuys. Deze groep digitale artiesten zijn te vinden aan de Noordenwal 23. Zij zijn gespecialiseerd in ontwerpen van (kunst)werk aan de muur dat niemand anders heeft.

Nog niet af

Is het daarmee klaar? “Nee, nog niet. Het voelt nog niet af. Gaandeweg wordt het alleen maar duidelijker dat al die individuele foto’s en verhalen van de meer dan honderd kids zo prachtig, puur, menselijk en oprecht zijn, dat het als vanzelfsprekend voelt om ze te verbinden en samen te laten komen in een boek. Een soort monument voor nu en voor later. Voor ‘boeren, burgers en buitenlui’… dus voor iedereen. Om positief te verrassen, om te verbinden en vooral om er met elkaar over te praten”.

‘Met de pet rond’ is een initiatief van mensenmens-fotograaf Erika Klein Kranenbarg, met als mede-initiatiefnemers Het Ontwerphuys en Buro feel.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.