SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Theo Beuzel draagt supermarkt over aan zonen

LAREN - Afgelopen 1 januari was het officiële moment waarop Theo Beuzel zijn supermarkt winkel aan de Holterweg in Laren overdroeg aan zijn zoons Marten en Bastian. Theo is echter momenteel nog wel dagelijks te vinden in de winkel, want het moment dat de Marten en Bastian de winkel echt overnemen vindt over een paar weken plaats. Wij waren erg benieuwd hoe de overgang tot stand was gekomen en hoe Theo de afgelopen 40 jaar heeft beleefd. Dus gingen we even bij hem langs in de supermarkt.

Theo is 40 jaar de eigenaar geweest van de supermarkt. Tien jaar eerder in 1973 begonnen zijn ouders aan de Deventerweg de buurtsupermarkt. Vader had ernaast nog een andere baan en zijn moeder runde de winkel. Theo deed op dat moment een opleiding voor autotechniek. Door de wat moeilijk arbeidsmarkt in die tijd, ging Theo aan de slag in de winkel van zijn ouders. Het duurde niet lang of Theo had de smaak te pakken en toen hij in 1983 de winkel overnam was dat ook direct met de intentie om dit zijn vak te maken. Weer tien jaar later werd de supermarkt Beuzel onderdeel van de Sperwer Groep, die verantwoordelijk is voor de supermarktformule van onder andere Plus.

Werkgelegenheid

Waar hij begon met maar één of twee medewerkers aan de Deventerweg, zijn in de afgelopen 40 jaar waarschijnlijk tussen de 500 en 600 mensen werkzaam geweest bij Theo Beuzel. Vele jeugdige Larenaren hebben wel een bijbaan gehad bij de supermarkt als vakkenvuller of achter de kassa. Wat ook opvalt bij de supermarkt zijn de vele bekende gezichten die er al een lange tijd werken. Dat werd nog eens extra duidelijk tijdens de oudejaarsborrel. Hier werden een aantal medewerkers in het zonnetje gezet met hun 12,5, 25 en zelfs 30 jarig jubileum. 

Sociale binding

Voor Theo is de supermarkt een belangrijk onderdeel van het dorp en daar heeft hij zich ook altijd voor ingezet. “Een supermarkt is belangrijk voor de sociale binding. Het is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en spreken.” Daarnaast wilde Theo ook een compleet aanbod hebben. Een plek waar mensen naast hun boodschappen ook een kado of aspirientje konden halen. Of een pakketje op de post konden doen. De betrokkenheid van Theo bij het dorp Laren is door de jaren heen op veel plekken voelbaar geweest. Vele verenigingen werden gesponsord of wanneer je een goed initiatief had, dan wilde Theo altijd wel helpen. Of dat nu was met een donatie of bijvoorbeeld met een gezonde hap bij een schooltoernooi.

Beuzel & Beuzel

Nu neemt Theo dus na 40 jaar ondernemen afscheid van zijn winkel en draagt hij het over aan zijn zoons. Theo en zijn vrouw Betsie hebben samen vier zoons. Wanneer een vader besluit om te stoppen met zijn bedrijf en deze te willen overdragen zou je kunnen verwachten dat dit met meerdere kinderen een probleem zou kunnen vormen. “Dat was zeker niet te geval. We hebben het met het hele gezin samen besproken en onze wensen met ze besproken. En het was snel duidelijk wie wel en wie niet de winkel zouden gaan overnemen. Daar is iedereen ook tevreden mee.” Marten had altijd al interesse in de winkel en was als een jongen van tien jaar al vaak in de winkel te vinden. “Hij kwam dan direct na de voetbal met zijn tasje en ging helpen in de winkel.” Marten heeft hij meerdere opleidingen gevolgd om te kijken waar zijn interesses lagen, maar kwam toch altijd weer terug bij de supermarkt. Daarnaast heeft hij een periode gewerkt in de onze winkel als in een andere Plus supermarkt. Hij vindt werken in de Plus het leukste wat er is. Ook Bastian heeft meerdere opleidingen gevolgd. En net als zijn broer kwam hij altijd terug bij de winkel. “Hij vindt werken in de supermarkt erg leuk en past ook goed bij hem.”

De overdracht

Op de afgelopen oudejaarsborrel heeft Theo afscheid genomen van het team. Zondag 1 januari was de officiële datum waarop de winkel werd overgedragen en inmiddels hangt ook het nieuwe bord met de namen Plus Beuzel & Beuzel aan de muur. Deze hebben Theo en Betsie aan hun zoons gegeven als cadeau. En waarom die namen? “Toen we het idee hadden om een bord als cadeau te geven kwamen we voor het dilemma, welke naam komt dan als eerste te staan. Marten of Bastian. Daarom dus gewoon Beuzel & Beuzel” Legt Theo met een glimlach uit. Momenteel is Bastian nog met de laatste weken van zijn opleiding bezig en daarom is Theo nog ‘gewoon’ aan het werk. In de maand februari zullen de zoons de supermarkt daadwerkelijk overnemen van hun vader. Dit zal heel geleidelijk verlopen en Theo zal zeker nog wel te zien zijn in de winkel van zijn zoons.

Mooiste momenten

Wij waren natuurlijk ook erg benieuwd naar de mooiste momenten van Theo in de afgelopen 40 jaar en wat hem zo is bijgebleven.

“Toen ik 50 jaar geleden in de winkel bij mijn ouders werkte, ging ik op vrijdag met een briefje in mijn hand de boodschappen verzamelen die ik op zaterdag dan ging bezorgen. Nu 50 jaar later doe ik weer precies hetzelfde.”

“Ook de vele verbouwingen die we hebben meegemaakt. Van de verhuizing naar de Holterweg, de grote verbouwing met de parkeergarage en daarboven de Marskramer of de laatste in 2014 waarop de winkel grondig hebben vernieuwd. Allemaal waren ze mooi.”Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.