Het ‘buurtkastje’ van Laren

Het ‘buurtkastje’ van Laren

Een pak rijst, een tube tandpasta of maandverband? Dit zijn producten die iedereen zou moeten kunnen kopen in Nederland, maar helaas is dat niet bij iedereen het geval. ‘Ons Larense buurtkastje’ is in het leven geroepen voor mensen die wat extra hulp nodig hebben voor de dagelijkse boodschappen. 

Boekenkast

Inmiddels zijn de boekenkasten of minibiebs een bekend fenomeen in Nederland en zo ook in de gemeente Lochem. Een aantal jaren geleden is het principe voor de buurtkast uit het buitenland overgevlogen, met het voornaamste doel om voedselverspilling tegen te gaan. Steeds meer mensen kijken naar duurzaamheid en er wordt steeds meer geruild. Dat is ook het principe van een minibieb. De buurtkastjes hebben ook dit principe, maar met een belangrijk extra doel, mensen helpen die het moeilijk hebben. 

Aan de slag

Op 21 september is Rita Oortgiesen gestart met het idee voor een buurtkast voor haar dorp Laren. Via Facebook kwam ze het ‘Op Jacht Kastje’ uit Lochem tegen. Na een leuk gesprek en een starterspakket van de organisatie van deze kast, ging Rita aan de slag met haar eigen creatie. Iets organiseren is Rita niet vreemd en heeft ze dit project direct professioneel aangepakt. Dit sprak veel instanties en ondernemers ook aan, en in een mum van tijd had ze een mooie groep instanties bij elkaar. Zo kwam er hulp vanuit de Protestantse Kerk Laren, Stichting Hulpverlening Lochemse Kerken, Wakker Loarne en Stichting Welzijn Lochem. Bouwcenter Nobel heeft het materiaal voor de kast geleverd, Ovii nam het ontwerp van het logo en de flyer op zich en bij Theo Beuzel, van Plus Beuzel kan Rita aankloppen voor maandverband. Iets wat ze blijven aanvullen als het op is. 

“Hopelijk voelen mensen zich vrij en veilig genoeg, dat er er gebruik van mogen maken.”

Donaties

Maar niet alleen instanties en ondernemers boden hulp aan. Na een bericht op Facebook stroomden de reacties en donaties binnen. “De mooiste hulp is van mensen die wat spullen over hebben en dit bij ons komen doneren. Mensen kunnen spullen brengen die zij zelf niet nodig hebben. Daar maken zij dan weer anderen blij mee en voorkomen we voedselverspilling.” Aldus Rita. De kast is gevuld met voedings-, en verzorgingsmiddelen. De plek van de kast is bewust uitgekozen. “Zo kan iedereen in anonimiteit dag en nacht gebruik maken van de kast.” Rita vult persoonlijk de kast weer aan. Het brengen van donaties is dan ook op een andere plek in een speciale bak. Zo behoud Rita een mooi overzicht van wat er in de kast staat. 

Draaiboek

Met een professioneel logo en een heus draaiboek, dat Rita in elkaar heeft gezet, is het ook mogelijk voor andere mensen om een soortgelijke ‘buurtkast’ op te zetten. Iedereen mag het logo gratis gebruiken en ook het draaiboek is vrij voor iedereen. “Het zou juist mooi zijn als we een soort eenheid kunnen uitstralen en ook bijvoorbeeld producten kunnen uitwisselen met elkaar. Zo voorkomen we nog meer voedselverspilling.” De flyer is in het Nederlands en Engels opgemaakt en zal bij huisartsen, buurthuizen, sporthallen en supermarkten komen te liggen. Via de Facebookpagina van Ons Larense buurtkastje zullen ook actueel beschikbare versproducten gecommuniceerd worden.

“Ik kan niet de hele wereld helpen, maar wel wat voor de mensen in mijn eigen postcode.”

Hulp

Mocht je dus wel wat extra hulpen kunnen gebruiken? Kijk dan gerust eens in het Larense buurtkastje. Je mag in totaal zes producten per dag gratis meenemen. Heb je niks nodig, maar wil je juist doneren? Geef dan je producten af aan de Zutphenseweg 13a.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.