Verduurzamen of besparen? Waarom niet beide

Verduurzamen of besparen? Waarom niet beide

De winter staat voor de deur en de energieprijzen zijn erg hoog. We zijn dan ook allemaal op zoek naar manieren om energie te besparen en zo ook onze portemonnee. Met zulke energieprijzen is het nemen van energiebesparende maatregelen opeens een stuk dringender. En veel interessanter, omdat je de investering veel sneller terugverdient. Ieder huis zit qua energieverbruik anders in elkaar en zo werkt niet alles bij iedereen. In onze editie van oktober kon je al een stappenplan, met 24 besparingsmaatregelen, van LochemEnergie lezen.

De overheid komt ons in 2023 financieel flink tegemoet als het gaat om energiekosten. Zo komt er voor iedereen een prijsplafond en krijgen huishoudens met een laag inkomen ook volgend jaar een energietoeslag. Veel huishoudens worden momenteel geconfronteerd met fors hogere energiekosten. 

Besparen

Simpele besparingen die je snel thuis kan uitvoeren zijn, zet de thermostaat een paar graden lager, en open je gordijnen als de zon schijnt en sluit ze ‘s nachts als het donker is. Maar denk ook aan sluipverbruik van sommige apparaten. Deze apparaten verbruiken stroom als ze stand-by staan. Het beste is vaak om de stekker er in zijn geheel uit te halen als je ze niet gebruikt. En een bekende inmiddels is niet langer dan vijf minuten douchen. 

En over water gesproken… Wist je dat het ontkalken van water ook duurzaam is. Ontkalkt water wordt ook wel ‘zacht’ water genoemd. In Nederland is het water relatief hard. Waterontkalkers zijn apparaten waarmee het kalk uit het water te verwijderen. Dit zorgt voor een duurzame invloed door zuiniger energieverbruik en minder onderhoud van apparaten. De aanschaf van een waterontkalker is dus een goede investering voor het besparen op energie en verduurzamen.

Verduurzamen

Ingrijpender maatregelen zijn het verduurzamen van je woning. Van zonnepanelen tot isoleren. Vaak willen mensen wel verduurzamen, maar wat is het rendement? Een paar jaar terug verdiende je een investering voor het verduurzamen van je huis gemiddeld terug met 10 jaar en voor veel mensen was dat te lang of te duur. Inmiddels gaat dat veel sneller en is je investering, vanwege de besparing op de  hoge energiekosten, al binnen enkele jaren terugverdiend en isolatie verbetert het wooncomfort.

 | Pixabay

Rendement

Zo is het rendement op een hybride warmtepomp tussen de 40% en 60% op je gasverbruik. “Met de wisselende gasprijzen is het lastig om een exacte rendement vast te leggen, maar reken er maar op dat de gasprijs niet meer zo laag wordt als dat die was.” Aldus Patrick Aarnink, eigenaar van Dijkerman & Lammers Installatie. Maar wat momenteel misschien nog wel belangrijker is, is de levertijd van de producten. “Een groot deel van onze werkweek bestaat uit het zoeken naar de levertijd van onze producten. Dat is een vreemde situatie waar we in zijn beland.” Een wachttijd van zes maanden is niet gek. Dit is een opeenstapeling van omstandigheden. Eerst lag er een schip dwars in een kanaal elders in de wereld. Toen kregen we te maken met Corona waren fabrieken over de hele wereld gesloten. We hebben nu te maken met de nasleep hiervan. En de vraag is momenteel enorm hoog. “Als je nog niets hebt gedaan om je huis te verduurzamen loop je al achter. Als je nu nog langer wacht, sta je dadelijk echt achteraan in de rij.” 

Isoleren

Het verduurzamen van je woning begint met isoleren. Zijn bijvoorbeeld je ramen, vloeren, muren of het dak al goed geïsoleerd? Warmte stijgt, dus is het jammer als je woning deze warmte verliest uit een slecht geïsoleerd dak of niet geïsoleerde gevels. Maar ook slechte kozijnen en enkel of verouderd glas kunnen zorgen voor onnodig warmteverlies en ook een hoog energieverbruik van uw woning. Het is dus goed om eens te kijken waar je woning haar warmte onnodig verliest en hoe je dit kan voorkomen. Bij Decokay Gabriël in Lochem houden ze zich al langere tijd bezig met isolerende raamdecoratie en gordijnen. Hiemee zorg jij ervoor dat je de temperatuur in je huis gemakkelijk kunt regelen. Zo houd het de kou buiten en warmte binnen, is het isolerend en daardoor ook nog eens energiebesparend. Ondanks dat de meeste huizen dubbel glas hebben, gaat er nog altijd 20 tot 50% van de warmte verloren op deze manier. Door slim om te gaan met je raambekleding, zoals bijvoorbeeld duettes en gordijnen, ben je duurzaam en isolerend bezig en bespaar je op je energiekosten. Met goede raambekleding kan je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Ook is er minder tocht. Mogelijk kan de verwarming daardoor een graadje lager staan. Dat kan op jaarbasis tot zo’n 6 procent op de verwarmingskosten schelen. De verkoopadviseurs van Decokay Gabriël helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Overheid betaalt mee

Als je tenminste twee isolerende maatregelen neemt, kun je in aanmerking komen voor subsidie. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je tot wel 30% van je investering terugkrijgen. Vanaf 2023 is deze ISDE subsidie onder voorwaarden beschikbaar vanaf 1 maatregel. Je gaat dan ongeveer. 15% van de investering terug ontvangen.

Invloed energielabel op je vraagprijs

Je huis verduurzamen heeft natuurlijk invloed op je huidige energierekening. Maar wat nu als je verwacht binnenkort te gaan verhuizen. Waarom zou je dan nu toch gaan investering in het verduurzamen van je woning. Bryan Dijkhuis van GavoorA, biedt mensen door middel van onafhankelijk advies, maatwerk op het gebied van verduurzamen van je woning. Een energielabel is steeds belangrijker voor de verkoop van je woning. “Een taxateur houdt bij de bepaling van de (toekomstige) woningwaarde rekening met het energielabel. Verduurzamende maatregelen worden procentueel hoger gewaardeerd dan de investering in een keuken. Een beter energielabel betekent een hogere marktwaarde.” Met verduurzamen voeg je direct waarde toe aan je woning. Het energielabel laat potentiële kopers zien, wat de maandelijkse lasten aan energie zullen zijn. Want naast je maandelijkse hypotheeklasten, zijn de energielasten de hoogste uitgave en met de huidige prijzen wordt energiebesparing steeds belangrijker. “Uit onderzoek is gebleken dat een woning met een A label veel meer kijkers trekt dan een woning met een G label. En meer kijkers betekent vaak ook een hogere verkoopprijs.” 

Onafhankelijke hulp

Het is dus altijd interessant om naar het verduurzamen van je woning te kijken. “Probleem is dat mensen vaak niet weten waar ze moeten beginnen, isoleren, zonnepanelen of warmtepomp, dat ze besluiten om maar niks te doen.” Dijkhuis wil mensen daarbij helpen. “Onafhankelijke adviseurs maken een inventarisatie van rendabele verduurzamingen voor jouw huis. Wil je overgaan op verduurzamen, pas dan gaan we voor de uitvoering op zoek naar de gecertificeerde aangesloten installateurs” GavoorA is drie jaar geleden ontstaan vanuit Thoma Post Makelaars, maar inmiddels is het echt een apart orgaan. “Mensen kunnen niet alleen bij ons terecht als ze hun woning willen verkopen, ook de woningeigenaar die onafhankelijk advies wil over rendabele verduurzaming en de financiering hiervan. Besluit je over te gaan tot verduurzaming, dan ontzorgt GavoorA je tot en met de oplevering van de werkzaamheden.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.