Oud Lochemmer krijgt leiding over Musea Zutphen
Paulo Martina.

Oud Lochemmer krijgt leiding over Musea Zutphen

Eind dit jaar neemt Tiana Wilhelm na bijna vijftien jaar afscheid als directeur van de Musea Zutphen: het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak. Zij wordt per 1 januari 2023 opgevolgd door Paulo Martina, momenteel directeur van museum van Bommel van Dam in Venlo. Bestuur en directie zijn verheugd met de komst van Martina die zijn sporen in de museumsector heeft verdiend.

Agnes Wolbert, voorzitter van Stichting Musea Zutphen: “De Musea Zutphen hebben een unieke en gewaardeerde plaats tussen de middelgrote musea in Nederland. Met de komst van Paulo Martina wordt die positie behouden en in samenwerking met oude en nieuwe partners verder uitgebouwd.”

Ervaren bestuurder

Paulo Martina werd in 1964 geboren op Curaçao. Op zijn twaalfde kwam hij naar Nederland. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en behaalde in 1994 zijn master Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, met de specialisatie Nieuwste Tijd. Martina was ruim negen jaar directeur-bestuurder van Museum Dr8888, dat zich onder zijn leiding ontwikkelde van een Fries streekmuseum naar een nationaal museum voor moderne kunst, met een internationaal bereik. Ook was hij de drijvende kracht achter de restauratie van het Van Doesburg-Rinsemahuis in Drachten, wat ertoe leidde dat de museumwoning rijksmonument werd.

Hiernaast zette hij zich in voor diverse andere culturele organisaties, evenementen en fondsen, waaronder Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 en het Fonds voor Cultuurparticipatie. In 2019 maakte Paulo Martina de overstap naar museum van Bommel van Dam in Venlo waar hij de verbouwing en heropening van het kunstmuseum begeleidde. Het vernieuwde museum heeft een goede start gemaakt, oogstte het afgelopen jaar veel lof en werd beloond met diverse prijzen en nominaties, zoals een European Design Award en een Red Dot Design Award voor de nieuwe huisstijl.

Jeugdliefde

Voor Paulo Martina was de vacature in Zutphen echter een kans die hij moest grijpen. De Musea Zutphen vormen namelijk een jeugdliefde. "Voor mij voelt Zutphen als thuiskomen. Vanaf mijn 14e tot en met mijn 20e heb ik in Lochem gewoond, een belangrijke periode in mijn leven waarin mijn liefde voor kunst en musea tot bloei is gekomen. In die tijd heb ik vaak samen met mijn vader beide Musea Zutphen op hun oude locaties bezocht. Ik was toen al onder de indruk van de rijke collecties en die zijn sindsdien alleen maar gegroeid. Tiana Wilhelm heeft beide musea een stevig fundament gegeven. Graag zou ik de koers die zij heeft ingezet volgen. Er staan hier twee prachtige musea op een unieke locatie die de geschiedenis ademt, wat wil een mens nog meer?"

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.