Tweedehands shoppen is populairder dan ooit

Tweedehands shoppen is populairder dan ooit

Ondanks een veelbewogen jaar vol maatregelen die een negatieve invloed hadden op dagelijkse bedrijfsvoering, bleef de kringloopbranche in 2021 flink impact maken. Dat is duidelijk zichtbaar door de 12.280 mensen die werkzaam zijn binnen de branche en de besparing van 137 miljoen kg CO2 door hergebruik en recycling van goederen. Dit blijkt uit cijfers van het brancheonderzoek uitgevoerd door de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN).

Jesse Sprikkelman spreekt Joyce Aalbers van kringloopwinkel Re-Sell in Zutphen. Lees verder onder de podcast...

Joyce Aalbers runt kringloopwinkel Re-Sell in Zutphen. Voordat ze naar Zutphen kwamen zaten ze lange tijd gevestigd in Doetinchem. Wat momenteel populair is? "Mensen halen steeds meer tweedehands spullen, omdat het in normale winkels steeds duurder wordt. Vooral elektrische dekens, slaapzakken en dergelijke zijn populair. Dit omdat mensen daarmee gas kunnen besparen."

Drukker dan ooit

Niet alleen willen mensen besparen, ze willen ook rekening houden met het milieu. Aalbers spreekt veel klanten die zo weinig mogelijk nieuwe spullen willen kopen. En het is in haar winkel drukker dan ooit. "We doen het nu 25 jaar. En het wordt steeds drukker." We spreken een klant aan in de winkel. "Ik zoek de pareltjes. Iets van vroeger. Dingen die je niet meer kan vinden in de normale winkel."

De kringloopbranche draagt veel bij aan de transitie naar een inclusievere samenleving. Zeker een derde van de mensen die binnen de branche werken, had voorheen een afstand tot de arbeidsmarkt. De sociale bijdrage is dus onmiskenbaar, maar ook hier kan een dreigend personeelstekort roet in het eten gooien. Zeker gezien de uitbreiding van het takenpakket dat gepaard gaat met de beweging naar een circulaire economie. Deze verwachtingen vragen namelijk om meer arbeid en menskracht om hoogwaardig te sorteren, te repareren en te demonteren. Aanhoudende arbeidsmarktkrapte zet daarmee ook de circulaire doelstellingen binnen de branche onder druk.

Ingezamelde goederen

Toch gaan kringloopbedrijven nog goed om met die druk: van de 126 miljoen kilo ingezamelde goederen wordt ruim 80 procent nuttig verwerkt. Ze slagen er zelfs in om direct hergebruik te realiseren voor bijna de helft van die kilo’s. Een klein aandeel van zo’n 15 procent blijft over wat niet hergebruikt of gerecycled kan worden en eindigt als restafval. Om zelfs in dat laatste restant nog waarde te vinden, blijft de branche zoeken naar alternatieve inzamel- en verwerkingsmethodes. Zo zetten steeds meer kringloopbedrijven in op upcycling met bijvoorbeeld een houtwerkplaats of naaiatelier. Deze en meer innovatie is hard nodig om nog beter aan de toenemende verwachtingen op het gebied van duurzaamheid te kunnen voldoen.

In tegenstelling tot 2020 had het tweede coronajaar wél een duidelijke impact op de inzameling van goederen. Men had minder last van opruimwoede en deed men door verplichte sluitingen van winkels langer met spullen. Ook zagen kringlooporganisaties de kwaliteit van binnenkomende spullen dalen, waardoor deze minder vaak geschikt zijn voor hergebruik. Met name de categorie meubelszorgde voor nieuwe uitdagingen. Een sprekend voorbeeld daarvan is het veelvoorkomende type ‘bouwpakket-meubel’. Door het goedkope materiaal hebben deze een kortere levensduur en vaak zet je ze ook niet zomaar een tweede keer in elkaar.

Nationale Kringloopdag

Deze positieve impact van de branche mag gevierd worden, vindt de branchevereniging. "Op de Nationale Kringloopdag - zaterdag 1 oktober - benadrukken we het belang van kringloopbedrijven in onze samenleving. Want de branche is essentieel om op thema’s als hergebruik en inclusiviteit meer vooruitgang te boeken. Door het hele land zijn er acties en evenementen bij kringloopwinkels zoals antiek- & curiosamarkten, workshops en rondleidingen."

Populaire kringloopwinkels in de regio

  • 2Switch - Borculo, Lochem en Zutphen
  • Gebruukt Gerei - Lochem
  • Lions Lochem Helpt - Lochem
  • Stichting Bohero - Borculo 
  • De Werf - Vorden
  • Re-Sell - Zutphen
  • Twinkeltje - Zutphen
  • De Hand - Zutphen
  • Het Goed - Deventer
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.