SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Lochem haalt protestvlaggen boeren weg

LOCHEM - De gemeente Lochem heeft aan de vooravond van de Nationale Indiëherdenking zaterdagochtend de Nederlandse vlaggen verwijderd die omgekeerd aan lantaarnpalen hingen in de gemeente. Een aantal weken was er ruimte voor deze vorm van boerenprotest.

De gemeente had nog een beetje hoop dat de boeren ze na meerdere verzoeken zelf weg zouden halen. Dit verzoek had de gemeente al meerdere keren gedaan. Maar dat was in Lochem niet het geval. 

De gemeente kreeg de afgelopen weken regelmatig klachten en telefoontjes van mensen die de omgekeerde vlaggen in de openbare ruimte kwetsend vinden. "Deze gevoelens leven sterker in aanloop naar de nationale Indiëherdenking. De dag waarop de Nederlandse vlag te zien is op Rijksgebouwen en er ook in Lochem wordt gevlagd", leggen ze iut. 

Herdenking

Op 15 augustus 1945, kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig NederlandsIndië. En daarmee in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden a15 augustus herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag. Op 14 augustus is er een herdenking in Lochem.

Wanneer de gemeente opdracht geeft tot het verwijderen van de vlaggen dan moet dat op een veilige manier gebeuren. Met een hoogwerker zijn de vlaggen van lantaarnpalen verwijderd. Daarna zijn de vlaggen na overleg teruggegeven aan de boeren.

Protest

"Er is ruimte voor boerenprotest, zolang dit binnen de regels gebeurt en er geen onveilige situaties ontstaan", legt de gemeente uit. Daarvan zijn in de gemeente overal voorbeelden te zien. "Van borden en spandoeken op boerenerven en in weilanden tot boerenzakdoeken aan trekkers en auto's."

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.