Kamperen in de natuur gaat een nieuwe trend worden

Kamperen in de natuur gaat een nieuwe trend worden

Wil je nog even in de vakantiestemming blijven? Daarvoor hoef je helemaal niet zo ver te rijden. Naar Zuid Frankrijk of Zweden rijden is natuurlijk prachtig, maar ook onze regio kent kampeer-pareltjes. Zo zijn in de omgeving van Lochem diverse zogenoemde Natuurkampeerterreinen te vinden. 

De belofte van Natuurkampeerterreinen zijn dat je in de natuur overnacht en veel rust om je heen hebt. "Kamperen op een Natuurkampeerterrein is kamperen in de meest pure vorm. Onze terreinen bevinden zich in de mooiste landschappen, ver van alle drukte", legt de overkoepelende organisatie uit. “Soms zie je letterlijk door de bomen het Natuurkampeerterrein niet meer!” Een grote belofte dus! Ik neem de proef op de som. 

Verplicht abonnement

De camping die ik bezoek is Natuurkampeerterrein de Haverkamp in Voorst. Dit is vanuit Lochem een half uurtje rijden. Wat belangrijk is om te weten - en wat de eerste stap ook wat ingewikkeld maakt - is dat je een Natuurkampeerkaart nodig hebt om op deze campings te mogen staan. Duur is het echter niet, voor zo'n 15 euro per jaar krijg je een kaart een een boekje waarin alle kampeerterreinen staan. Je kunt hiermee naar 135 erkende Natuurkampeerterreinen in Nederland en een handvol in Frankrijk.

Lees verder onder de foto...

 | LGLD

Eenmaal aangekomen op de camping valt direct de kleinschaligheid op. De receptie is gesloten en we kunnen gewoon onze plek opzoeken, vertelt de eigenaar aan de telefoon. Betalen komt later wel. Veel hoef je trouwens niet te betalen, bij deze camping betaal ik 22 euro. De plekken liggen relatief ver uit elkaar. Je hebt dus redelijk wat privacy - wat op grote campings vaak niet het geval is. Natuurkamperen kan wat zweverig of antroposofische overkomen, maar dat valt reuze mee. Omdat het er zo rustig is wordt je snel één met de natuur. Je hoort de dieren en de wind luid en duidelijk. En op deze camping ook af en toe een trein die voorbij raast. Maar dat soort dingen hou je toch in ons kleine land. 

Digitaal geldbakje bij de koelkast

De bezoekers komen er dus duidelijk voor hun rust. De sfeer is er relaxt en vredig. Na het opzetten van overnachtingsplek (een busje met een voortent, in mijn geval) ga ik kijken of er ergens een drankje te scoren valt. Dat is het geval en ook hier valt mij het vertrouwen weer op. Er staat een grote koelkast met veel aanbod. Je betaalt door een QR-code te scannen, waar je zelf het verschuldigde bedrag moet invullen. Een soort van ouderwets geldbakje, maar dan anno 2022. Ze schenken diverse speciaalbiertjes die uit de regio (Zutphen) komen. 

Lees verder onder de foto...

 | LGLD

Snel na aankomst raak ik al in de vakantiesfeer. Wat best bijzonder is - omdat het heel dicht bij huis is. De meeste andere campinggasten komen ook uit Nederland. "Wij gaan alleen nog maar naar dit soort kampeerplekken in Nederland", legt een jong stel uit Limburg uit. "We hebben een grote liefde voor wildkamperen, maar dat mag niet in Nederland. Dit is een perfect alternatief. En de locaties zijn allemaal erg mooi." Je kunt er met je eigen tent, camper of caravan heen. Op sommige terreinen staan ook huisjes of cabins die je kunt boeken. 

Geen harde muziek en veel bier: wel jongeren

Op de camping die ik bezoek zijn alle faciliteiten aanwezig. Het sanitair is schoon, er zijn diverse plekken waar je rustig kunt zitten. Er is zelfs een kruidentuintje. En je kunt een houtkachel huren en hout kopen. De meeste terreinen hebben vergelijkbare voorzieningen, legt een gepensioneerde man uit. Hij is op fietsvakantie met zijn vrouw. "De rust spreekt ons heel erg aan." Ik vraag - ietwat brutaal - of er op dit soort campings vooral ouderen komen. "Ik snap wat je bedoelt. Jongeren met harde muziek en veel kratten bier ga je hier niet vinden. Maar er zijn genoeg jongeren die ook de natuur in willen. Dus nee: het is zeker niet alleen voor gepensioneerde die rust willen", lacht hij. 

Dit soort campings kunnen de komende tijd nog wel eens populair gaan worden. In de Randstad kiezen veel millennials voor een duurzame levensstijl. Ze drinken natuurwijnen, bezoeken biologische supermarkten en trekken op vrije dagen de natuur in. Echter: gezien je bij alle terreinen kunt reserveren en er maar een beperkt aantal plekken zijn hoef je niet bang te zijn dat het er alsnog druk gaat worden. 

Hangmatkamperen

Over trends gesproken: Hangmatkamperen wint in Nederland aan populariteit. Daar spelen veel kampeerterreinen op in. Zoals die in Voorst, maar ook één in Vorden. "Doordat je boven de grond hangt, heb je geen last van takjes, zand of water. Hierdoor verstoor je de bodem ook niet, waardoor je ecologische voetafdruk minimaal blijft", aldus de organisatie Natuurkampeerterreinen. 

Lees verder onder de foto...

 | LGLD

Natuurkampeerterreinen in de regio

  • Nijveld in Laren
  • De Vrolijk in Laren 
  • Olthuys in Vorden
  • 't Scharvelt in Haarlo
  • De Hallse Hull in Hall
  • De Haverkamp in Voorst
  • Landgoed Het Zand Hattemer Oldenburger in Zelhem
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.