SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
De vlag van Luxemburg, omgekeerd.

Oeps foutje! Boeren hangen verkeerde vlaggen op

REGIO - Op veel plekken in de regio zijn de afgelopen tijd omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen. Dit is het symbool geworden van de boerenprotesten, tegen het stikstofbeleid. Echter lijken sommige boze boeren een beetje kleurenblind te zijn.

De provincie Gelderland laat de vlaggen voorlopig hangen, zolang er geen acuut gevaar is voor de verkeersveiligheid. Op diverse plekken is namelijk niet de vlag van Nederland opgehangen, maar die van Luxemburg. De Luxemburgse vlag is ook rood, wit, blauw. Maar de kleur blauw is een stuk lichter. Op een rotonde bij Warken hingen beide vlaggen door elkaar heen, waardoor het verschil extra goed opvalt.

'Ze doen maar wat'

Op deze plek is het foutje trouwens bijzonder toevallig. Want het buurtschap tussen Zutphen en Lochem is niet de enige plek die Warken heet. In de Luxemburgse gemeente Ettelbruck ligt namelijk ook een plaats met de naam Warken. "Maar ik denk niet dat dat de insteek van de boeren was", lacht een buurtbewoner hard. Diezelfde buurtbewoner vindt het typerend voor de boeren. "Ze denken niet na en doen zomaar wat. Een deel van de boze boeren bestaat uit losbandige extremisten. Die niet nadenken wat ze doen. En dan ga je fouten maken. Nu is het de verkeerde vlag, maar het kunnen veel grotere fouten worden."

Een boer passeert met zijn trekker en ziet ons naar de vlaggen kijken. Hij wil zijn mening over zijn vakgenoten graag geven, maar dan wel anoniem. "Ik ben ook heel erg boos over het stikstofbeleid. En ik heb ook in Stroe en Den Haag geprotesteerd. Maar je reet afvegen met onze driekleur kan echt niet. En wat ze op de snelwegen doen (afval verbranden en dergelijke) al helemaal niet. Deze mensen zijn in mijn ogen geen echte boeren", zegt hij luid. Wanneer er een auto met een boerenzakdoek aan de spiegel toeterend voorbij rijdt verschijnt er weer een glimlach op zijn gezicht. "Zo'n onschuldige - zichtbare - actie als dit vind ik prachtig. Als we het bij dit soort acties gehouden hadden was er veel meer sympathie en begrip voor ons in het land.

Bedreigingen

De omgekeerde vlaggen zijn overal in het land te zien. En vooral in boeren regio's zoals de Achterhoek. Gemeenten zoals Winterswijk laten de vlaggen weghalen, omdat sommige groepen zich eraan storen. Maar het weghalen gaat niet zonder slag of stoot. Een ingehuurd bedrijf moest stoppen met de werkzaamheden vanwege ernstige bedreigingen. Burgemeester Joris Bengevoord in De Telegraaf: "Ik neem afstand van deze agressie en bedreigingen. Medewerkers moeten gewoon veilig hun werk kunnen doen. Dit past totaal niet bij hoe we in Winterswijk gewend zijn met elkaar om te gaan."

Een andere buurtbewoner wil ook graag meepraten over de vlaggen. Het was haar namelijk ook al opgevallen dat die van Luxemburg er tussen wappert. Ze twijfelt of het dommigheid is. "Misschien waren de Nederlandse vlaggen wel gewoon op. Ze hangen namelijk echt overal. Ik vind het heel dom dat ze er zoveel geld in steken", lacht ze.

Een kruispunt in Zutphen met omgekeerde vlaggen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.