De dader is doorgereden: wat nu?

De dader is doorgereden: wat nu?

Helaas komt het nog regelmatig voor dat een dader doorrijdt na een aanrijding. Ondanks dat dit een strafbaar feit is. Dit is onverklaarbaar voor de meesten van ons en een klap in het gezicht van de slachtoffers. In dit artikel leest u wat u kunt doen als het u overkomt.

Zo kunt u toch schadevergoeding ontvangen

U bent nog niet van de schrik bekomen dat u bent aangereden, als u met een ander pijnlijk feit wordt geconfronteerd: de dader is doorgereden. Dit is een heftige emotionele gebeurtenis. Op dat moment bent u waarschijnlijk verward en in shock. Hoe kan iemand zo harteloos zijn? Wat moet u nu doen? Wie gaat uw schade vergoeden?

U kunt in deze situatie uw schade laten vergoeden door het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds stelt wel drie harde eisen aan de schadeclaim. U kunt alleen schadevergoeding laten claimen wanneer u:

  • bent aangereden door een motorvoertuig
  • minstens één getuige heeft van de aanrijding
  • aangifte heeft gedaan van het ongeval bij het politiebureau

Let op: u moet dezelfde dag nog aangifte doen als u het kenteken niet heeft gezien. Als u of een getuige het kenteken wel heeft gezien en genoteerd, moet u binnen 14 dagen aangifte doen.

Het Waarborgfonds Motorverkeer is speciaal voor dit soort situaties opgericht om het leed van slachtoffers te verzachten. Uw leed kan niet volledig worden weggenomen, maar uw schade kan in ieder geval worden vergoed. Deze vorm van erkenning helpt u bij het verwerkingsproces.

Geen getuigen, wat nu?

Stel dat er niemand op straat is op het moment dat u wordt aangereden. Dan zijn er nog andere mogelijkheden om de aanrijding te bewijzen. U kunt bijvoorbeeld:

  • nagaan of er straatcamera’s op de plek van het ongeval zijn gericht
  • aan winkeliers vragen of zij het ongeval hebben zien gebeuren
  • een oproep doen in de plaatselijke supermarkt of iemand heeft gezien wat er is gebeurd

Dit is belangrijk om te kunnen bewijzen dat u bent aangereden door een motorvoertuig.

Verzamel meer bewijsmateriaal

Het is altijd goed om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen na een aanrijding. U heeft dus minstens één getuige nodig, maar denk bijvoorbeeld ook aan:

  • foto’s van de plek van het ongeval, uw verwondingen en andere schade
  • de notitie in uw medisch dossier, ga daarom direct naar het ziekenhuis of uw huisarts na de aanrijding
  • een logboek waarin u al uw schade bijhoudt

Veel schadeposten worden vergeten, omdat er heel veel gebeurt in een korte tijd. Bovendien krijgt u niet voor alle schadeposten een bon of rekening opgestuurd. Daarom is het belangrijk om alle gebeurtenissen na de aanrijding bij te houden. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

  • hoeveel tijd u kwijt bent aan het reizen naar doktersafspraken
  • huishoudelijke hulp die u van familie of vrienden krijgt
  • hoeveel pijn u heeft en hoe u zich voelt

Een ervaren jurist neemt al uw schadeposten mee in de uiteindelijke schadeberekening. Ook bij het Waarborgfonds Motorverkeer heeft u recht op een volledige vergoeding van uw schade.

Juridische hulp bij doorgereden dader

U kunt zelf een schadeclaim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Toch is dat niet altijd even makkelijk en enorm tijdrovend. Veel letselschade slachtoffers weten niet waar ze allemaal recht op hebben. Daardoor krijgen ze vaak slechts de minimale schadevergoeding uitgekeerd.

De ervaren juristen van JBL&G hebben al vaker te maken gehad met letselschadezaken waarin de dader is doorgereden. Zij kunnen u onder andere helpen om:

  • aan te tonen dat u recht heeft op schadevergoeding
  • de maximale schadevergoeding te claimen
  • alvast een voorschot voor u te claimen als de aansprakelijkheid is erkend

Bovendien is deze juridische hulp volledig kosteloos. Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt namelijk ook de buitengerechtelijke kosten voor juridische hulp, omdat u daar ook in deze situatie recht op heeft.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.