SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Schaapsherder Herbert Nijkamp.

Het wordt weer (grasmaaiende) schaapjes tellen in de regio

GORSSEL/EEFDE - Vanaf eind april grazen de schapen weer op gemeentelijke gazons en bermen in Eefde, Gorssel en Zutphen. De kuddes maken ook dit jaar ‘graasrondes’ door en langs deze plekken. Ze vervangen op veel plekken het maaiwerk met machines en houden kruiden en andere planten kort.

Lees verder onder de podcast...

In Eefde grazen de ooien nu voor het derde jaar, in Zutphen voor het tweede jaar en vorig jaar ging ook in Gorssel voor het eerst een kudde aan de slag. Zo’n schaapskudde is niet alleen een mooi gezicht, begrazing heeft een paar belangrijke voordelen voor de natuur. De schapen verspreiden zaden, vruchten en plantdelen en zorgen zo voor meer grassoorten, bloemen en kruiden. Dat is aantrekkelijk voor mensen, maar ook voor vlinders, bijen en andere kleine insecten. Vogels vinden op hun beurt meer voedsel en beschutting. De schapen komen bovendien op plekken die met maaimachines lastig te bereiken zijn.

De beesten grazen op geselecteerde plekken en staan ongeveer 24 uur op één plek. Herder Herbert Nijkamp zet deze plek af met rasters. In beide kernen wordt in drie periodes 'begraasd'. De eerste ronde start medio/eind april, de laatste periode medio september.. De schapen laten aan het einde van het seizoen vaak wat ruw gras staan; hier overwinteren kleine zoogdieren en insecten.

Idee van tien jaar oud

In een eerder interview met LokaalGelderland vertelde Nijkamp dat het idee voor deze bijzondere manier van grasmaaien er al langer was. "Het idee is al tien jaar geleden ontstaan. Alleen in die periode was de vraag er nog niet na." Het is goed voor de natuur en zorgt voor blije gezichten, ziet hij. "Mensen willen bij mooi weer naar buiten toe. En dan kunnen ze mooi even kijken bij de schapen hoe het daar is." De herder werkt zonder honden, wat een bewuste keuze is. "Als de dieren angst krijgen voor honden, zullen ze ook schrikken van mensen die met hun hond voorbij wandelen."

In 2020 gingen we langs bij de schapen... 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.