Recept: Arnhemse meisjes met koffie

Recept: Arnhemse meisjes met koffie

Vandaag gaan we het eens hebben over een regionale culinaire schat, namelijk Arnhemse meisjes. We gaan er niet van uit, maar mochten er mensen zijn die niet weten wat dit zijn, dit zijn ovale hardgebakken koekjes van gistdeeg, die tamelijk rijkelijk bestrood zijn met suiker. Arnhemse meisjes werden voor het eerste gebakken in 1829 door bakker Hagdorn van de bakkerij Zalinge, in Arnhem.

De koeken worden aan de man gebracht in zeer kenmerkende blikken, vergelijkbaar met de blikken van Goudse Stroopwafels. Over heel de wereld zijn de koeken bekend onder de naam Arnhem Biscuits. In het Verenigd Koninkrijk staan ze zelfs in de luxe hotelketen Hilton op de menukaart.

Qua smaak en textuur lijken de Arnhemse meisjes erg veel op krakelingen, maar doordat de koeken van gistdeeg gebakken zijn, hebben de koeken toch een vrij uitgesproken andere smaak.

Aangezien zelfs kinderboekenschrijver Roald Dahl zo onder de indruk van deze regionale, culinaire schat was, zijn Arnhemse meisjes zelfs opgenomen in het kookboek wat hij en zijn vrouw Felicity vlak voor zijn dood schreven. Als we de geruchten moeten geloven, heeft hij zelf het recept aan de Arnhemse banketbakker gevraagd.

Wil jij eens lekker een keer aan de slag en proberen Arnhemse meisjes te bakken? Lees dan vooral verder, want wij hebben het recept toevallig ook!

Om zo'n 20 tot 30 Arnhemse meisjes te bakken heb je nodig:

- 200 gram fijne bloem (patent)
- een klein snufje zout
- 5 gram gist
- 5 druppels citroensap
- 100 gram ongezouten boter
- groffe kristalsuiker

Instructies:

- Mix de melk en gist in een kom goed samen. Voeg de citroensap toe en zeef de bloem en zout door de melk. Roer dit vervolgens goed door elkaar of gebruik een staafmixer om het tot een stevige bakmix te pureren. Voeg hierna langzaam beetje bij beetje de boter toe.
- Doe het deegmengsel in een afgesloten plastic boterhamzakje en laat een nacht koelen in de koelkast. Als je denkt dat de deeg te plakkerig is, maak je dan geen zorgen, aangezien dit normaal is en zo hoort.

- Na een nacht gewacht te hebben, haal je het deeg uit de koelkast en rol je er een rol van. Je kunt hiervoor een deegroller gebruiken, maar je kan het ook gewoon met je handen doen. Hierna snijd je de rol in kleine, dunne plakjes.

- Vervolgens maak je bolletjes van de plakjes en plaats je deze wederom in de koelkast. Dit keer laat je de bolletjes maar een halfuurtje in de koelkast, een beetje opstijven. Ondertussen kan je alvast bakpapier op een bakplaat leggen en de oven voorverwarmen op 165 graden.

- Hierna leg je op een bordje een laagje kristalsuiker en rol je de balletjes deeg er doorheen. Vervolgens druk je de balletjes plat, totdat er ovale koekjes ontstaan. Hierna leg je deze bolletjes op de bakplaat en strooi je nog wat extra suiker over de koeken.

- Laat de koekjes een halfuur in de over goudbruin worden. Hierna haal je ze uit de oven en laat je ze eventjes afkoelen.

Tada, zo gemakkelijk is het om zelf Arnhemse meisjes te maken! Het enige wat je nu nog nodig hebt, is de beste espressomachine om er ontzettend lekkere koffie bij te schenken en je gasten te overdonderen met deze regionale lekkernij.

We hopen dat jullie deze ontzettend lekkere koeken eens gaan proberen zelf te maken in plaats van bij de bakker te kopen. Wij zijn er namelijk haast al zeker van dat deze dan namelijk nóg lekkerder zullen smaken!

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.