'Mayday mayday': Lochems oorlogsmuseum hangt financieel op de afgrond
Berry Swarthoff.

'Mayday mayday': Lochems oorlogsmuseum hangt financieel op de afgrond

Het gaat niet goed met het Liberation Museum in Lochem. Nog geen drie jaar na de opening verkeren ze in financieel noodweer. Tijdens de coronapandemie moesten ze hun deuren verplicht sluiten terwijl de rekeningen op de mat bleven vallen. Als er niets verandert komt er in februari al een eind aan.

Tijdens de pandemie moesten alle kosten betaald worden terwijl er geen cent meer binnenkwam. “Gelukkig hebben we wel wat meevallers gehad”, vertelt Berry Swarthoff. “De verhuurder was heel soepel met de huur. Ook kregen we van supermarkt Lidl en zaadbedrijf Floragran een mooie bijdrage om te kunnen blijven bestaan.” Daardoor kunnen ze dit jaar nog open blijven.

Lokale geschiedenis

Het kleine museum aan de Walderstraat staat bomvol met spullen uit de Tweede Wereldoorlog. De spullen vertellen samen met de museumeigenaar het verhaal van Lochem in de oorlog. Hij weet waar wat gebeurd is en vertelt er graag over. Zo gaat hij op bezoek op scholen om over de lokale geschiedenis te vertellen, of komen ze bij hem langs.

“Dat doen we voor niets”, vertelt Swarthoff. “Als scholen er dan wel iets voor geven, is het een bijdrage voor het museum. “We doen het echt uit passie, het is belangrijk om de geschiedenis te blijven vertellen, juist ook de lokale historie.” Daarnaast ontvangen ze ook veteranen. “In april komt de Black Watch, de manschappen die Laren hebben bevrijd, op bezoek. Hoe gaaf is dat?”

‘Vrijheid geef je door’

Swarthoff hoopt dat de Canadezen in april op bezoek kunnen komen in het museum. Maar of dat gaat lukken is nog de vraag. “Hoe het er nu naar uitziet moeten we na februari de boel sluiten. Dat zou heel zuur zijn.” Het museum draait volledig op vrijwillige basis en vraagt ook geen entree. “Wel vragen we een vrijwillige bijdrage”, legt de museumbeheerder uit.

Of entree vragen een oplossing is voor de problemen? “Nee, we zijn bang dat we dan nauwelijks nog bezoekers krijgen. Twee euro voor de toegang klinkt misschien weinig, maar als een gezin met drie kinderen hier voor de deur staat, is het toch weer tien euro voor een klein museum. Bovendien moeten we de vrijheid doorgeven, en daarbij is de geschiedenis die wij vertellen belangrijk.”

Steuntje in de rug

Swarthoff hoopt dat meer mensen en bedrijven het museum een steuntje in de rug willen geven. “Het is iets wat belangrijk is voor Lochem, het is ook goed voor het toerime.” Ze hebben eerder aangeklopt bij de gemeente voor subsidie, maar die lijkt niet mee te werken.

“We kregen al meerdere keren het antwoord dat ze daar niet aan doen”, legt ze uit. “We willen ook niet gaan bedelen, dan maar niet.” Tijdens de coronapandemie kregen ze nog wel een eenmalige bijdrage van de gemeente, maar “die ging meteen weer op aan de reclamebelasting die we even later moesten betalen.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.