SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Kudde met mytische koeien wonen in Gorssel

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

GORSSEL - De kaviaar onder de biefstuk wordt het ook wel genoemd: de Wagyu. Een mooie zwarte koe met zeer speciale eigenschappen. Bijzonder vanwege de vleeskwaliteit. En bekend vanwege de vele mythes waarbij men claimt de dieren te masseren, bier te geven en klassieke muziek af te spelen. Dit alles om deze, van origine Japanse koe, rustig te laten opgroeien en zo het beste biefstukje van de wereld te krijgen.

Sinds kort loopt er een kleine kudde van deze bijzondere koeien in het dorp Gorssel. De eerst twee dieren zijn gekocht bij een prijswinnende Duitse fokker en staan sinds vrijdag 15 oktober in de wei. “door met de beste dieren te beginnen fokken wij naar een kudde die meedraait in de top van Europa” aldus Steven Wiersema, de eigenaar en boer. In de komende jaren wordt er geselecteerd om de beste stieren om zo de kudde op te bouwen en het beste en meest exclusieve stukje vlees te produceren.

Dit alles op 'logische' wijze. Dat wil zeggen, lokaal voer, geen antibiotica, zo min mogelijk druk op het milieu en met oog voor mens en dier. "Het aanbod van Wagyu’s is klein en daardoor is het des te bijzonder dat wij twee van deze dieren hebben kunnen aantrekken."

Familiekudde

"De komende jaren lopen deze bijzondere koeien in en rondom Gorssel en bouwen wij aan een familiekudde", legt hij uit. De mannelijke dieren groeien langzaam op, eten vooral gras en een speciaal voer (geheim van de boer) en pas na 3 jaar worden zij geslacht en brengen dan het meest exclusieve stukje vlees op.  Wiersema is begonnen met de drang om te laten zien dat je op kleinschalige wijze en met oog voor natuur en dier iets heel bijzonders kan produceren. “Ik ben geen geitenwollensokken type en pak dingen graag praktisch aan. Wel zie ik dat er toekomst ligt in het verduurzamen van veehouderij en het betrekken van de burger. Deze combinatie spreekt mij als jonge boer zeer aan."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.