SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Brummen hijst regenboogvlag als statement tegen Hongarije

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

BRUMMEN - De gemeente Brummen heeft zondag de regenboogvlag gehesen, als uiting van tolerantie voor LHBTI'ers. Op deze dag speelt het Nederlands Elftal namelijk in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Hongerije heeft onlangs een anti-homowet aangenomen.

De raad stemde unaniem in met deze motie waarop de burgemeester in het bijzijn van een aantal raadsleden de regenboogvlag mocht heisen. Dit deed hij, zoals het hoort, bij zonsopgang om 05.22 uur in de ochtend.

De motie werd ingediend door GroenLinks. Rosanne van Herksen: "Het is het moment om dit te doen, juist nu er zo’n actuele aanleiding is om te laten zien dat wij wél gaan voor inclusie van alle inwoners, welke letter van het alfabet dan ook."

Omstreden wet

Hongarije ligt met een groot deel van de EU overhoop vanwege een recent aangenomen wet die voorlichting aan jongeren over homoseksualiteit en geslachtsverandering verbiedt. Ook representatie van lhbti'ers, in bijvoorbeeld reclames en films, wordt in het land aan banden gelegd. De Hongaarse premier Orbán verdedigt de wet door te stellen dat die kinderen moet beschermen.

Lees verder onder de foto...

Brummen is sinds 2017 een regenbooggemeente. Van Herksen vindt het daarom een beetje gek dat ze een motie moet indienen voor dit idee. "Het college moet actief werk maken van het feit dat we een regenbooggemeente zijn. Zodat we niet bij elke gelegenheid een motie hoeven in te dienen." Brummen is niet de enige gemeente die tolerantie toont. "Er zijn meerdere steden en ook voetballers die hier actie voor voeren. Daar moeten wij als gemeenteraad aan mee willen doen."

Van Herksen was zelf ook in alle vroegte aanwezig. "Deze vlag wil zeggen: er is geen norm, we zijn allemaal de norm. We horen er allemaal bij. Het Nederlands elftal speelt in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. En misschien moeten we naast oranje ook de kleuren rood, geel, groen, blauw en paars dragen."

Veel andere organisaties doen ook mee... 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.