Kermisexploitant Freek maakt zich zorgen om de kermissen
Freek Terpstra.

Kermisexploitant Freek maakt zich zorgen om de kermissen

Het is zo goed als zeker dat kermissen weer gehouden mogen worden vanaf juli. Althans, dat is het besluit. Veel gemeenten lijken het toch allemaal wat ingewikkelder te vinden. Kermisexploitant Freek Terpstra maakt zich zorgen.

Jesse Sprikkelman in gesprek met Freek Terpstra. Lees verder onder de podcast...

Terpstra staat onder andere op de kermissen van Lochem met zijn ballengooikraam. Familie van hem is te vinden op de kermis van Zutphen. En ook in Zevenaar en Deventer kunnen mensen ballen gooien bij Terpstra, die zelf woonachtig is in het Overijsselse Lettele. Maar of dat dit jaar ook kan betwijfelt hij. "We hopen heel erg dat de gemeenten medewerking gaan verlenen."

Reizend volk

Dat hij nu nog niet op een kermis staat is een slecht teken. "Wanneer de zon gaan schijnen willen we op reis! We zijn een reizend volk. Normaliter beginnen we al heel vroeg in het voorjaar. Ikzelf begin zelfs al rond de carnaval." Dat merkt hij in zijn portemonnee. "Ik heb enorm veel financiële schade. We zijn een seizoensbedrijf. We moeten dus per week dubbel verdienen, voor de winterperiode."

Attractieparken zijn open, maar de kermissen moeten nog even wachten. "Dat valt heel rauw op ons dak. We hebben vorig jaar maar 150 keer kunnen bewijzen dat we het bij kunnen. Daar waren we blij mee, maar dat was lang niet voldoende. Wanneer je dan ziet dat een pretpark, wat op een kermis lijkt, wel open mag is dat heel zuur."

Lees verder onder de foto...

Freek Terpstra vertelt zijn verhaal aan Jesse Sprikkelman. | Harm Seubring / LGLD
Freek Terpstra vertelt zijn verhaal aan Jesse Sprikkelman.

In attractieparken valt niet te schuiven met de attracties, op een kermis wel. "We zijn heel innovatief. We denken mee en willen ook wel naar een ander locatie als het niet mag." En dat gebeurde vorig jaar in Zutphen. Daar was de kermis op de Houtwal in plaats van op de markt. "Daar waren we in eerste initiatie niet blij mee. We strijden jarenlang voor die locatie. Maar wanneer het de enige optie is dan snappen we dat. We draaien liever dan dat we stilstaan."

Contact met lokale overheden

Dat een kermis georganiseerd mag worden betekent niet dat de gemeenten het ook zien zitten. Kermisexploitanten proberen goed contact te onderhouden met de gemeenten. Terpstra: "We zitten er bovenop. Maar we worden van het kastje naar de muur gestuurd. Hun echte definitieve antwoord krijgen we niet." Want een kermis kan corona-proof, meent hij. "Overal kan het. Over alle veiligheidsregio's hebben we dat al lang bewezen. Er waren geen aantoonbare besmettingen en goede evaluatiegesprekken."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.