Waarom het waterschap oevers gewoon maait in het broedseizoen

Waarom het waterschap oevers gewoon maait in het broedseizoen

De planten zijn aan het groeien en de lammetjes lopen in de weide. De lente is volop aan de gang, wat ook betekent dat vogels hun nestjes aan het bouwen zijn en eireren uitbroeden. Daarom moeten we de natuur met rust laten, al gaat het Waterschap Rijn en IJssel gewoon met grasmaaiers aan de slag.

In het kort:

  • Het Waterschap Rijn en IJssel maait tijdens het broedseizoen.
  • Inwoners uit Lochem reageren verbaast op het beleid.
  • Het maaien gebeurt uit veiligheidsoverwegingen.

Langs de Berkel zijn enkele oevers gekortwiekt met een grote grasmaaier. Tot grote verbazing en onvrede bij inwoners. "Het waterschap is nu niet echt vogelvriendelijk bezig", zegt Toon op sociale media. Jolanda: "Dit is echt onbegrijpelijk." Het broedseizoen begint ongeveer halverwege maart en duurt tot halverwege juni.

Bewuste actie

In het broedseizoen zijn de vogels met hun nestjes en eieren kwetsbaar. Daarom wordt er zo min mogelijk natuuronderhoud uitgevoerd, mede omdat de vogels zich vaak goed verstoppen in het gras of in bomen. In de natuurgebieden moeten honden daarom aangelijnd blijven, terwijl dat de rest van het jaar niet hoeft.

Volgens Petra Augustijn, woordvoerder van het Waterscjap Rijn en IJssel, gebeurt het maaien nu heel bewust. "We begrijpen dat het vreemd overkomt dat wij hier in het broedseizoen maaien. We maaien hier voor de veiligheid van onder meer kanoërs", vertelt Augustijn. Langs de rivier staan bij de stuwen op diverse plekken waarschuwingsborden. "Om de borden en de kanostoepen goed zichtbaar en toegankelijk te houden maaien wij een strook van ongeveer 100 meter links en rechts van de Berkel (de borden staan aan beide zijden) en aan weerskanten van de stuw."

Nestcontrole

"Dat maaien moet helaas ook in het broedseizoen", legt de woordvoerder uit. "We hebben deze veiligheidsstroken nu gemaaid, omdat het gras nu nog niet zo heel hoog staat. Onze collega’s controleren vooraf of op de te maaien strook geen vogels broeden. Zij kunnen eventuele nesten nu nog goed zien."

Aan het eind van het broedseizoen moeten de stukken oever nogmaals gemaaid worden, en ook dan wordt er goed gekeken naar aanwezige vogelnesten. "De overige oevers van de Berkel maaien we pas in het najaar. Juist vanwege (broed)vogels en de biodiversiteit."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.