Zutphen ontmoedigt ganzen voeren, maar helpt dat tegen de overlast?

Zutphen ontmoedigt ganzen voeren, maar helpt dat tegen de overlast?

Ganzenpoep, gevaarlijke situaties op de weg en aangetaste natuur. De grote ganzenpopulatie in Zutphen zorgt voor overlast. De gemeente doet meerdere pogingen om de overlast terug te dringen, en nu zetten ze een nieuwe tactiek in.

In het kort:

  • Ganzen zorgen voor veel overlast in Zutphen.
  • Het Waterschap Rijn en IJssel maakt zich zorgen over de waterkwaliteit.
  • De gemeente neemt maatregelen.

Zutphen wil inwoners ontmoedigen om de dieren te voeren. Bij de diverse leefgebieden zijn borden geplaatst waarin wordt opgeroepen de watervogels niet te voeren. Het klinkt gezellig: als kind samen met (groot)ouders de ganzen en eenden voere. Maar van die traditie moeten we af, zeggen meerdere instanties.

Natuurlijk voedsel

"Brood is niet het natuurlijke voedsel van ganzen en eenden. Het is niet goed voor hun spijsvertering", vertelt Petra Augustijn, woordvoerder van het Waterschap Rijn en IJssel. Daarom heeft het Waterschap, samen met de gemeente Zutphen, besloten om op diverse plekken borden te plaatsen. Daarop staat de oproep om de watervogels niet te voeren, en beknopte informatie daarover.

Hoewel ganzen natuurlijk bij het water thuishoren, is de enorme groep niet goed voor de natuur. "Een bepaalde hoeveelheid dieren en planten past prima bij een vijverpartij. Maar doordat de mens hier invloed op uitoefent, is het evenwicht vaak niet in orde." Daarbij gaat het met name om het voeren van oud brood.

Waterkwaliteit

"Door het toevoegen van brood aan het water, komen er extra voedingsstoffen in het water, die er eigenlijk niet horen te zijn", zegt Augustijn. Dat doet iets met de waterkwaliteit, al valt dat nu in Zutphen nog mee. "In Zutphen is er genoeg doorstroming waardoor daar geen waterkwaliteitsproblemen zijn. Maar in andere regio's zien we al wel problemen."

Naast de informatieve borden zijn er inmiddels ook hekken geplaatst bij De Vijver en de Warnsveldseweg. Deze hekjes moeten ervoor zorgen dat de ganzen minder makkelijk voedsel vinden. Ook zorgt het voor minder gevaren op de weg. De gemeente onderneemt ook al andere acties om de populatie terug te dringen. Zo wordt een deel van de ganzeneieren ingesmeerd met een speciale olie, waardoor de eieren niet uitkomen.

 | Jelle Seubring / LGLD

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.