SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Gevangenismedewerkers PI Achterhoek hebben corona: 'Het heeft nog lang geduurd voordat het gebeurde'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Er is een corona-uitbraak in de PI Achterhoek, gevestigd in Zutphen. Volgens familieleden heeft het nog lang geduurd voordat het raak was, omdat medewerkers lak lijken te hebben aan de coronaregels.

Er zitten 33 gedetineerden noodgedwongen in quarantaine in hun eigen cel. Een familielid van één van hen: "Dit zat eraan te komen. De medewerkers hielden geen afstand en leken lak te hebben aan de regels. Ik had dit eigenlijk al veel eerder verwacht." Voor haar man vind de vrouw het wel erg: "Het is niet zeker of hij corona heeft. Maar toch zit hij nu bijna 24 uurop zijn cel." Luchten en douchen mag wel. De PI legt uit dat ze inderdaad niet kunnen deelnemen aan het dagprogramma.

Er zijn vier medewerkers en één gedetineerde positief getest op het virus. "Het zat eraan te komen dat er een uitbraak zou ontstaan onder de medewerkers. Ze houden totaal geen afstand van elkaar en ook niet van de gedetineerde. Ik hoop dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en hier een wijze les uit trekken", legt een ander familielid uit.

Lakse cipiers

De PI Achterhoek is al langere tijd in opspraak door hun lakse omgang met de regels. Gedetineerden mochten hun familieleden niet zien (enkel en alleen via videobellen) terwijl de cipiers haast bij elkaar op schoot zaten. Gevangenen zijn toen zelfs een petitie gestart. In juni vorig jaar vertelde een gedetineerde aan deze nieuwswebsite dat hij het een wonder vind dat er nog geen uitbraak geweest is in de bajes. Het heeft een klein jaar geduurd voordat het wel gebeurde.

Gedetineerden vertelde zelfs dat medewerkers met klachten naar hun werk kwamen en dat ook niet onder stoelen of banken staken. In augustus vorig jaar schepte de directie op dat ze het hartstikke goed doen, omdat er nog geen besmettingen geconstateerd waren. Begin dit jaar moesten gevangenen preventief in quarantaine, wat ook weer voor boze reacties van hun geliefden zorgde. Dit moest toen omdat een gedetineerde die op vrije voet was corona bleek te hebben. 

Personele krapte

De gevangenen die niet in quarantaine zitten worden ook de dupe van het lakse gedrag van de medewerkers. Vanwege de personele krapte heeft de directie besloten om het dagprogramma voor alle gedetineerden iets in te perken. De arbeid (gedetineerden werken normaal gesproken een dagdeel) is voorlopig stilgezet. Activiteiten als sporten, luchten en relatiebezoek gaan wel gewoon door, voor alle gedetineerden die niet in quarantaine zitten.

Plaatsvervangend vestigingsdirecteur Elise Beltman: "Dit is geen fijne maatregel voor de betrokkenen, maar wel noodzakelijk. Als directie hebben we de verantwoordelijkheid en zorg voor een grote groep mensen. Om de kans op eventuele verdere besmettingen zo klein mogelijk te houden, is gekozen voor het in quarantaine plaatsen van een grote groep gedetineerden. We hopen uiteraard dat deze maatregel van korte duur zal zijn."

Alle gedetineerden die nu in quarantaine zitten in hun eigen cel, worden volgende week dinsdag getest. "Afhankelijk van de testuitslagen, wordt bepaald welke vervolgstappen gezet worden", legt Beltman uit. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.