SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Ganzen zorgen voor een gevaarlijke verkeerssituatie.

Zutphen gaat de stijd aan met ganzen: 'het zijn er echt te veel'

ZUTPHEN - Stoepen vol poep, een schel geluid, agressief gedrag en een gevaar op de weg. Zutphen heeft steeds meer last van ganzen. Inmiddels zijn het er honderden, die vooral te vinden zijn bij vijvers. Steeds meer inwoners klagen erover. De gemeente Zutphen onderneemt nu actie.

"Er zijn te veel ganzen in Zutphen", stelt wethouder Annelies de Jonge. Daarom moet de gemeente 'minder aantrekkelijk' gemaakt worden voor de ganzen. "We starten daarom met diervriendelijk gansbeheer. We zorgen ervoor dat niet alle eieren uitkomen."

Speciale olie

Door de inzet van maiskiemolie moet voorkomen worden dat sommige eieren niet uitkomen. Dat doen ze door een aantal eieren uit een nest met de olie in te smeren. Daardoor hoeven er geen levende dieren worden afgevoerd. De behandeling wordt gedaan door een speciaal bedrijf.

Naast de olie worden er ook andere maatregelen genomen. Zo worden er lage hekken geplaatst zodat de ganzen minder makkelijk voedsel kunnen vinden. Borden moeten inwoners erop wijzen de dieren niet te voeren. "Dit totaalpakket aan maatregelen moet ervoor zorgen dat de ganzen Zutphen als een minder aantrekkelijke woonplaats gaan zien."

De ganzen bouwen hun nesten echter niet alleen maar op openbare plekken, maar ook bij mensen in de tuin. Het is ook van belang dat die nesten worden behandeld. Daarvoor kunnen inwoners contact opnemen met het bedrijf Hofganzen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.