SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Harry Matser.

Harry Matser: ‘corona kost Zutphen miljoenen, maar we krijgen het terug'

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is al ruim twee miljoen euro kwijt aan kosten die te maken hebben met de coronacrisis. Eerder ging het nog om een krappe één miljoen, maar de kosten zijn in de tussentijd ruim verdubbeld. "De teller stond aan het einde van 2020 op twee miljoen", aldus wethouder Harry Matser. 

In totaal is er aan corona-gerelateerde onderwerpen een bedrag uitgegeven van 2.064.000 euro. Eén van de grootste kostenposten is het in stand houden van de Hanzehof, de stadsmusea en het zwembad. Bij elkaar kost dat al 747.000 euro. Maar ook worden maatschappelijke organisaties die geraakt worden door het virus gecompenseerd. De zorgkosten van de Wmo, wet maatschappelijke ondersteuning, zijn ook met enkele honderdduizenden euro's gestegen. "We houden een aparte boekhouding bij zodat we precies kunnen zien wat we uitgeven", legt de wethouder daarover uit. 

Wethouder Harry Matser geeft toelichting. Lees verder onder de podcast...

Matser: "De gemeente heeft minder inkomsten. Maar in totaal krijgen we een bedrag van 2,5 miljoen euro. We kunnen dus de extra kosten en de mindere inkomsten compenseren." Zutphen is flink aan het bezuinigen, maar "het heeft geen impact op de bezuinigingen, want we krijgen geld van het Rijk. Daar staan uitgaven tegenover. We gaan er vanuit dat het Rijk de volledige uitgaven zal compenseren, ook in 2021."

Door de lockdown zijn veel bedrijven en vooral winkels gesloten. Die maken fors minder omzet, maar dat geldt ook voor de gemeente. Minder mensen vragen een reisdocument zoals een paspoort aan, waardoor er 30.000 euro minder aan inkomsten zijn. Ook zijn er fors minder parkeerinkomsten, 200.000 euro minder. Maar er zijn ook meevallers, zo bespaart de gemeente 20.000 euro doordat er minder bijeenkomsten worden georganiseerd.

Compensatie

De gemeente hoeft niet alle extra kosten zelf te betalen. De Rijksoverheid biedt compensatie aan gemeenten tijdens de coronacrisis. Zutphen kreeg in 2020 een bedrag van 2.655.000 euro. Daarvan is 591.000 niet uitgegeven. De gemeente bewaart dat geld in voor de extra kosten die in 2021 worden gemaakt. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.