SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Regio kleurt oranje om geweld tegen vrouwen te stoppen

REGIO - Geweld tegen vrouwen moet stoppen. Dat is de insteek van de campagne 'Oranje the IJssel'. Door twee weken lang de kleur oranje prominent te laten zien, moet dit duidelijk worden.

Ook de gemeenten in de regio doen mee. "Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Dit varieert van seksuele intimidatie tot verkrachting, van huiselijk geweld tot gedwongen huwelijken en genitale verminking", vertelt Hilda Tjeerdsma van de Soroptimistenclub Zutphen. "In Nederland heeft zelfs 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Het komt voor in alle lagen van de bevolking en er rust nog steeds een taboe op, omdat het gepaard gaat met angst en schaamte."

Schaduwpandemie

Op 25 november start de internationale campagne van de Verenigde Naties. Door corona neemt het geweld tegen vrouwen alleen maar toe. Joline Luitjens, tevens van de Zutphense afdeling: "Door de thuisquarantaines kunnen de spanningen hoog oplopen, met een wereldwijde stijging van huiselijk geweld tot gevolg. Er wordt zelfs gesproken van een 'schaduwpandemie'."

Langs de hele IJssel worden gebouwen en objecten in een oranje jasje gehesen, om zo een statement te maken. Zo wordt de stadsfontein van Zutphen oranje, de Pancratiuskerk in Brummen en de wegverlichting naar de pontjes over de IJssel. Daarnaast kan je hun actie op straat tegenkomen. "Ook graffiti is een onderdeel van de campagne", leggen ze uit. Daarmee wordt een kreet op de grond gespoten om duidelijk te maken dat je geweld moet melden. "De krijtverf is niet milieubelastend, verdwijnt vanzelf na enkele weken, en het aanbrengen ervan is niet strafbaar".

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.